Pasivno ili aktivno

Petrov: Sve ključne odluke u Sabore bile su dogovor SDP-a i HDZ-a

Vijesti / Flash | 25. 06. 2016. u 12:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov odbacio je u subotu tumačenja da je glas za Most glas za HDZ, rekavši da je glas za HDZ glas za SDP i obrnuto, te ustvrdio da su HDZ i SDP savršeno funkcionirali zadnjih šest mjeseci i da su sve ključne odluke koje su donesene u Saboru bile ili pasivnim ili aktivnim putem njihov dogovor.

"Glas za HDZ je glas za SDP i glas za SDP glas je za HDZ. Oni su savršeno funkcionirali zadnjih šest mjeseci i sve ključne odluke koje su donesene u Saboru su ili pasivnim ili aktivnim putem bile njihov dogovor. Ako ćete uzeti beneficije i plaće saborskih zastupnika koje smo htjeli srušiti i ustavne suce i na kraju opoziv premijera - oni su ti koji su dobro funkcionirali za razliku od funkcioniranja koje se trebalo dogoditi na razini Vlade", rekao je Petrov novinarima nakon svečane sjednice Sabora povodom obilježavanja četrvrt stoljeća državnosti.

Kazao je da su na razini Vlade ministri dobro funkcionirali, ali da političke stranke nisu.

"Mislim da smo svi svjedoci razloga zbog čega se to dogodilo. Kada gospoda kažu da je glas za Most glas za HDZ, ja mogu samo reći da je glas za HNS glas za konzultantske usluge i milijune potrošene iz HEP-a, glas za imovinsko-pravne zanimljive situacije u Slavoniji, glas za razdjelnike. Puno tih glasova HNS-a je glas za neke druge stvari, a ne za HNS, uostalom za SDP", ustvrdio je.

Nadam se da će HDZ izabrati kvalitetno vodstvo i da će to biti jedan demokratski HDZ

Upitan bi li Most bio spreman koalirati s HDZ-om nakon slijedećih izbora bude li HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković izabran za predsjednika te stranke, Petrov je rekao da govoriti hipotetski i o bilo kakvim kalkulacijama, kao i zadiranje u procese druge stranke nema smisla.

"Mislim da su bilo kakve izjave bilo kojih stranaka u ovome trenutku za njih utjecaj. Na to nemamo pravo. Nadam se da će izabrati kvalitetno vodstvo i da će to biti jedan demokratski HDZ što bih preporučio također i SDP-u", istaknuo je.

Ponovio je da je Mostu uvjet za opstanak ove Vlade bio premijer Tihomir Orešković ili novi izbori. "Što se tiče Tomislava Karamarka, mi smo spominjali i kada smo započeli cijelu priču - ukoliko postoji sukob interesa, što je na kraju i potvrđeno - da takva osoba bez obzira bio to Karamarko ili bilo tko drugi, nema pravo biti u izvršnoj vlasti. To je onaj standard koji tražimo od početka da se uvede", naglasio je.

"Nažalost, ovih 25 godina mnogo toga se dopustilo političarima, pa oni smatraju da im je sve dopušteno jer ih nitko nije kaznio. Nadam se da će hrvatski građani to znati cijeniti na ovim izborima", dodao je.

Vezano uz to što nije prisustvovao prošloj sjednici Vlade, Petrov je rekao je da je to prva sjednica koju je propustio od samog formiranja vlade jer je bio spriječen privatnim obvezama. "Što se tiče funkcioniranja Vlade, ona je funkcionirala uvijek. Ne može jedna osoba činiti stranku ni vladu, mislim da je predsjednik Vlade taj koji je zadužen za koordinaciju i tako je to uvijek i funkcioniralo", kazao je.

Na novinarsku konstataciju da ne odbacuje jasno mogućnost suradnje s HDZ-om ili SDP-om, ponovio je da jedna osoba ne čini stranku te da je vrh onaj koji je na kraju donosio sve odluke. "Oni se trebaju promijeniti jer s ovakvim vodstvima mi jednostavno nemamo šta raditi", poručio je.

Sramotno je što je svečanoj sjednici prisustvovao rekordno mali broj zastupnika

Petrov je sramotnim ocijenio što je svečanoj sjednici Sabora povodom obilježavanja četrvt stoljeća državnosti prisustvovao rekordno mali broj zastupnika."Ako danas nisu bili spremni doći i proslaviti Dan državnosti, što onda mogu dati za Hrvatsku", upitao je.

Hrvatska je, ustvrdio je, zaslužila mnogo više od onoga što s događa zadnjih šest mjeseci. "Vjerujem da ćemo se truditi osvijetliti obraz svima onima koji su dali svoje živote za Hrvatsku i onima kojima je Hrvatska prije 25 godina bila na prvom mjestu. To je ono što očekujem od svih političara - u trenutku kada se uključe u javno djelovanje, da im opći interes bude iznad svega", naglasio je Petrov.

Kopirati
Drag cursor here to close