Hrvatska

Petorica optužena zbog krijumčarenja kokaina iz Afrike i Južne Amerike

Vijesti / Flash | 26. 11. 2014. u 15:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog sumnje da su od sredine 2012. krijumčarili ili dogovarali šverc i preprodaju kokaina iz Afrike i Južne Amerike Uskok je pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih te po jednog državljanina Slovenije i Srbije.

Zbog sumnje u zločinačko udruživanje te neovlaštenu proizvodnju i prometa drogama Uskok je optužio dvojicu 30-godišnjaka i jednog 48-godišnjaka iz Hrvatske, 48-godišnjaka iz Slovenije te 39-godišnjaka iz Srbije, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Tužiteljstvo tvrdi da je skupinu okupio prvooptuženi 30-godišnjak koji je od lipnja 2012. do 26. studenoga prošle godine suradnike za krijumčarenje i preprodaju kokaina pronašao u Vukovaru i drugim mjestima po Hrvatskoj, Sloveniji, ali i šire. Cilj im je navodno bila kontinuirana kupovine većih količina kokaina na ilegalnom tržištu Južne Amerike i Afrike te njegov transport radi daljnje preprodaje u Hrvatskoj i drugim europskim državama.

S više nepoznatih osoba iz Južne Amerike i Afrike 30-godišnjak je navodno dogovarao i kupovinu te isporuku kokaina, uključujući i dostavu brodom 50 kilograma te droge, a sam ili sa suradnicima odlazio je u Kolumbiju, Nizozemsku, Sloveniju i druge države radi neposrednog dogovaranja svih okolnosti krijumčarenja kokaina i načina prebacivanja novca.

Tužiteljstvo tvrdi da su, nakon dogovora s organizatorom skupine, ostali okrivljenici pronalazili i obučavali krijumčare koji su drogu prevozili u Hrvatsku i druge europske države. Osim toga terete ih i za prikupljali novac za kupovinu kokaina koji su potom uplaćivali iz različitih mjesta u Hrvatskoj, susjednih država i Nizozemske.

Slovenija: Policija zaplijenila 175 kilograma kokaina

Policija u Sloveniji priopćila je da je zaplijenila 175 kilograma kokaina, u jednoj od najvećih zapljena droge u toj zemlji posljednjih godina.

Kokain je zaplijenjen tijekom rutinske provjere kamiona koji je stajao na prostoru za parking kod autoputa u zapadnoj Sloveniji, priopćila je policija.

Pas tragač pronašao je izvjesne količine kokaina ispod vozačevog sjedišta, a ostatak je otkriven u drugom kamionu, napuštenom u blizini, prenosi AP.

Ulična vrijednost droge procijenjena je na više od 10 milijuna eura.
Kopirati
Drag cursor here to close