izbori

Pet kandidata u utrci za predsjednika SDP-a BiH

Vijesti / Flash | 27. 08. 2015. u 14:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske stranke BiH članovi su razmatrali izvještaj Centralne izborne komisije SDP BiH o ispunjenim uvjetima za kandidature za predsjednika SDP BiH i potvrdili da je pet kandidata ispunilo sve uvjete, a to su Emir Đikić, Jasmin Imamović, Miro Lazović, Nermin Nikšić i Svetozar Pudarić.

Na osnovu Pravilnika o održavanju unutarstranačkih izbora za predsjednika SDP BiH, a u cilju osiguravanja ravnopravnih uvjeta za predstavljanje svih kandidata za predsjednika stranke, članovi Predsjedništva su usvojili Odluku o pravilima predstavljanja i debati kandidata za predsjednika SDP BiH. Tako će do 20. rujna, dana održavanja predsjedničkih izbora, biti održano 12 debata u svim županijskim i regionalnim organizacijama SDP BiH, na kojima će svi kandidati imati priliku da ravnopravno predstave svoje programe i odgovaraju na pitanja okupljenih članova.

Članovi Predsjedništva su osudili nedavno ponuđeni mehanizam koordinacije koji predstavlja još jedan pokušaj narušavanja državnih nadležnosti, a sve u cilju jačanja županija i njihovih ovlasti, što, na kraju, dovodi do mogućnosti blokiranja europskog puta naše zemlje. Članovi su pozvali izvršnu vlast na svim nivoima, a posebno Vijeće ministara BiH, da ne dozvole evidentno kršenje Ustava BiH, jer je vanjska politika, u što spadaju i pregovori sa Europskom unijom, isključiva nadležnost države.

Predsjedništvo SDP BiH je razmatralo i problem kredita bh. građana u švicarskim francima i usvojilo zaključak da se u narednim danima organizira sastanak sa predstavnicima udruženja i građana koji su pogođeni navedenim problemom. Na sastanku će biti dogovoren zajednički model za rješenje ovog problema te buduće djelovanje SDP BiH u zakonodavnim organima po ovom pitanju, navodi se u priopćenju ove stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close