Livno

Perković o planiranim sredstvima za rad udruga proisteklih iz Domovinskog rata

Vijesti / Flash | 01. 01. 2015. u 15:39 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija udruga iz Domovinskog rata HVO na izvanrednoj sjednici iskazala je nezadovoljstvo planiranom raspodjelom sredstava za rad udruga u iznosu od 30.000 KM, što je za 15.000 KM manje u odnosu na protekle godine.

Po riječima predsjednika Povjerenstva za pitanja branitelja Općinskog vijeća Livno i općinskog vijećnika Jakova Perkovića, Koordinacija traži razgraničenje sredstava potpore udrugama od potpora projektima udruga, a što je Perković, kako je kazao, obrazložio na protekloj sjednici vijeća.

- Tom sam prilikom istaknuo, da bi se iz sredstava za potpore projektima udruga financirali svi planirani događaji u 2015. godini poput obilježavanje Dana obrane Livna, Dana branitelja, organizirani odlasci u Vukovar, Bleiburg i druga stratišta Hrvata u BiH u Domovinskom ratu - izjavio je Perković za Fenu, dodavši da je sva ova događanja do sada financirala Općina.

Istaknuo je da bi sada ovim planiranim proračunom obilježavanje spomenutih događanja financirale udruge, što je u suprotnosti s Odlukom Općinskog vijeća o Danu branitelja Općine Livno, u kojoj izričito stoji da sve troškove snosi Općina Livno.

- Iz tih razloga u ime Koordinacije udruga Hrvatskog vijeća obrane sam predložio amandman kojim bi se sredstva planirana za potpore projektima udruga, u iznosu od 15.000 KM, vratila na poziciju potpore udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, kao što je planirano Nacrtom proračuna - kazao je Perković.

Za poziciju potpore projektima udruga također je Perković predložio iznos 10.000 KM, a osigurala bi se smanjenjem sredstava naknade vijećnicima u iznosu 10.000 KM.

Po njegovim riječima, ovakvom preraspodjelom sredstava ne bi došlo do povećanja proračunskih sredstava, a istovremeno ne bi došlo do smanjenja sredstava za naknade vijećnicima Općinskog vijeća, a što zahtjeva dodatno obrazloženje.

Perković je kritizirao i predsjednika Općinskog vijeća Livno Seada Hadžijahića, kazavši kako "pored plaće koju prima iz proračuna Općine, također prima mjesečnu naknadu i paušal po održanoj sjednici".

- Općinski načelnik mora hitno Službi za financije naložiti obustavu primanja ovih naknada uz obvezu vraćanja svih primljenih naknada za 2013. i 2014., a ukoliko Hadžijahić odbije vratiti ova sredstva potrebno je sudskim putem tražiti njihov povrat u proračun Općine Livno - smatra Perković.

Kopirati
Drag cursor here to close