Ups

Pentagon slučajno naoružao Islamsku državu

Vijesti / Svijet | 22. 10. 2014. u 07:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pentagon je u utorak objavio kako je moguće da je oružje koje je iz zraka dostavila američka vojska, a namijenjeno je kurdskim borcima u Kobaniju, možda palo u ruke militanata Islamske države (IS).

Najmanje jedan od 28 paketa nije pao na planirano mjesto, rekao je glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby, no nije mogao potvrditi vjerodostojnost videosnimke koja pokazuje da su ga se domogli militanti.

"Odgovor je kratak...ne znamo - rekao je Kirby'', prenosi agencija dpa.

Središnje američko zapovjedništvo objavilo je u ponedjeljak da je uništilo paket koji nije pao na ciljano mjesto kako bi spriječilo da padne u ruke islamista.

Kirby, međutim, kaže da, iako je paket pogođen, ostaje nejasno je li oružje uništeno i odnosi li se videosnimka baš na tu pošiljku.

Kirbi je također istaknuo da su američki zračni udari oko Kobanija, zajedno s pritiskom kurdskih snaga na kopnu, pomogli da borci IS-a ne zauzmu grad, ali je upozorio da bi unatoč američkoj pomoći grad mogao pasti.

''Stalan pritisak iz zraka i pritisak kurdskih boraca na kopnu značajno su pridonijeli da IS ne zauzme grad. No, to ne znači da je uspjeh zajamčen'', rekao je Kirby, prenosi Reuters.

Dodao je da situacija oko Kobanija ostaje napeta i procijenio da kurske snage kontroliraju veći dio grada.

Inače, Pentagon ističe i da su američki zračni napadi na šire područje Kobanea, zajedno s pritiskom kurdskih snaga na kopnu, pomogli da ga džihadisti ne zauzmu. Ipak upozoravaju da bi unatoč američkoj pomoći grad mogao pasti. Stanje u Kobaneu i dalje je napeto, a Pentagon procjenjuje da kurdske snage nadziru veći dio grada.

Džihadisti Islamske države pokrenuli su nove napade na kurdski grad Kobani u Siriji i jednu regiju na sjeveru Iraka koju također nadziru Kurdi, koji im se teško odupiru unatoč pomoći međunarodne zajednice.

Nakon nove ofenzive Islamske države pokrenute u ponedjeljak navečer, u utorak su se vodile borbe na istoku grada, gdje je odjeknula snažna eksplozija, vjerojatno automobila bombe.

U susjednom Iraku džihadisti su se probili prema sjeveru i napali grad Kara Tapah, pedesetak kilometara od iranske granice. Pobjeglo je oko 9000 ljudi. Iračke snage zatražile su međunarodnu pomoć iz zraka.

Kopirati
Drag cursor here to close