Suglasni

Pence i Gabriel: NATO ima ključnu ulogu za sigurnost Europe i Amerike

Vijesti / Flash | 03. 02. 2017. u 09:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki potpredsjednik Mike Pence i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel složili su se u Washingtonu da NATO ima ključnu ulogu u očuvanju sigurnosti u Europi i Sjevernoj Americi, priopćila je danas Bijela kuća.

Pence i Gabriel su ukazali da bi saveznici NATO-a trebalo da budu posvećeni tome da "svi ravnopravno daju doprinos našoj kolektivnoj sigurnosti", navodi se u priopćenju, objavljenom nakon sastanka u četvrtak.

Oni su istaknuli i da bi NATO trebalo da se odupre prijetnjama "našim zemljama, kao što su nasilni ekstremizam i terorizam", dodaje se u priopćenju, prenosi Reuters.

Agencija AP je ranije javila da bi Gabriel trebalo da se sastane i sa američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom.

Posjeta Gabriela Washingtonu uslijedila je pošto je njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa o imigrantima, kao i u vrijeme rastuće zabrinutosti u Berlinu oko namjera nove administracije u vezi s trgovinom, navodi AP.

Uoči posjete, njemački ministar Sigmar Gabriel je istaknuo da su Sjedinjene Države njegovoj zemlji već dugo "najbliži saveznik izvan Europe".

Šef njemačke diplomacije rekao je da se nada "dobrom, otvorenom i prijateljskom razgovoru" s Tillersonom, prenosi Reuters.

Naveo je i da će tijekom sastanka zatražiti odgovore kolege o novoj američkoj vanjskoj politici, njenom odnosu prema NATO-u i drugim ključnim političkim pitanjima.

"Svijet nas neće čekati. Postoje hitna pitanja na svjetskom planu oko kojih bi Njemačka i Amerika, jednako kao i Europa i Amerika, trebalo blisko da usklade politiku", dodao je Gabriel.

Kopirati
Drag cursor here to close