građanska dužnost

Parlamentarni izbori u Turskoj: Turci u BiH izašli na birališta

Vijesti / Flash | 30. 05. 2015. u 11:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Turske u svojoj zemlji će 7. lipnja birati članove parlamenta, a državljani Turske koji žive u zemljama Balkana svoju građansku dužnost obavljaju ovog vikenda, odnosno 30. i 31. svibnja.

Biračko mjesto sa dvije glasačke kutije otvoreno je jutros u 10 sati u zgradi veleposlanstva Republike Turske u Sarajevu, na kojem će danas i sutra moći glasati oko 2.000 prijavljenih turskih birača na području Bosne i Hercegovine. Biračka mjesta otvorena su večeras do 19 sati, te sutra u istom razdoblju.

Veleposlanik Republike Turske u BiH Cihad Erginay, nakon što je obavio svoju građansku dužnost, za medije je izjavio da će prijavljeni birači moći svoj glas dati u zgradi veleposlanstva gdje su postavljene dvije glasačke kutije. Erginay je pozvao sve državljane Turske koji žive u BiH da izađu na izbore u što većem broju te naglasio kako vjeruje da će proces glasanja proći u najboljem mogućem redu.

Pored Sarajeva, biračko mjesto otvoreno je jutros u 10 sati i u Skoplju, za državljane Turske koji žive u Makedoniji. Biračko mjesto formirano je u zgradi veleposlanstva u Skoplju, a u Makedoniji, također, pravo glasa ima oko 2.000 Turaka.

Veleposlanik Turske u Makedoniji Omur Solendil kazao je da kako će svi oni koji su registrovani na listi birača imati priliku glasati na dvije glasačke kutije danas i sutra u razdoblju od 10 do 19 sati.

"Prema podacima turske Vrhovne izborne komisije u Makedoniji su listi glasača registrirane 1.943 osobe. Nadam se da će glasanje proteći u najboljem redu", rekao je Solendil. Proces glasanja za državljane Turske koji žive na Kosovu i Albaniji biće održan sutra, 31. svibnja, dok u ostalim zemljama regije neće biti formirana biračka mjesta.

Podsjetimo da je glasanje u okviru parlamentarnih izbora u Turskoj za državljane te zemlje koji žive u inozemstvu počelo 8. svibnja, a bit će okončano u nedjelju 31. svibnja. Glasanje u inozemstvu organizirano je u 54 zemlje na 112 biračkih mjesta, koja će biti otvorena u zemljama gdje ima najmanje 500 državljana Turske sa pravom glasa.

Prema podacima Vrhovne izborne komisije Republike Turske, ukupno 2.848.652 državljanina Turske izvan zemlje ima pravo glasa na ovogodišnjim parlamentarnim izborima. Blizu polovice njih živi u Njemačkoj, gdje pravo glasa ima 1.404.987 Turaka, dok je najmanje na Tajlandu gdje prijavljenih birača ima svega 620. Nakon zatvaranja glasačkih mjesta sve glasačke kutije šalju se u Tursku gdje će biti otvorene zajedno sa glasovima sa područja Turske. Velika narodna skupština Republike Turske (TBMM) broji 550 zastupničkih mjesta, piše Anadolija.

Kopirati
Drag cursor here to close