Neadekvatan

Parlamentarna skupština ne poštuje prijedloge manjina

Vijesti / Flash | 22. 02. 2017. u 14:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće nacionalnih manjina BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Izvještaj o radu ovog tijela za 2016. godinu.

Predsjedavajući Vijeća Tihomir Knežiček kao jedan od zaključaka navodi da Vijeće nacionalnih manjina, koje je savjetodavno tijelo pri Parlamentarnoj skupštini BiH, nema adekvatan tretman u smislu poštivanja njegovih prijedloga.

Vijeće nacionalnih manjina razmatralo je i Prijedlog za izradu kriterija za izbor članova Vijeća.

Knežiček podsjeća da je to aktivnost koju su imali još i prošle godine, dodajući da su urađeni kriteriji koji su predati Komisiji za ljudska prava i izbjeglice nakon više mjeseci rada i sudjelovanja većeg broja udruženja nacionalnih manjina, da bi na jednom od sastanaka Komisije taj prijedlog bio odbijen bez obrazloženja.

''Na današnjoj sjednici je donesena odluka da ponovo uradimo prijedlog nešto modificiranih kriterija i da ih uputimo ponovo Komisiji da se na taj način riješi i pitanje izbora članova Vijeća nacionalnih manjina, posebno ako se ima na umu da će za nekoliko mjeseci biti raspisan poziv za članove Vijeća nacionalnih manjina'', naveo je Knežiček.

Zaključeno je da članovi Vijeća do 10. ožujka dostave sugestije da bi, zajedno s prijedlogom izrade kriterija, bile razmatrane na narednoj sjednici Vijeća.

Na današnjoj sjednici primljeni su k znanju Informacija o statusu akcijskih planova za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, zdravstvene skrbi i stambenog zbrinjavanja 2016–2020 godina, kao i Informacija o odvojenim financijskim sredstvima za Rome i druge nacionalne manjine za 2017. godinu u proračunu BiH i metodologija njihovog utroška.

Kaže da je u vezi s ovim materijalima, između ostalog, zaključeno da je potrebno potaći konkretno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da počnu implementaciju tih planova, jer su sredstva osigurana.

Kopirati
Drag cursor here to close