Odvajanje od Španjolske

Parlament Katalonije podržao osamostaljenje

Vijesti / Flash | 09. 11. 2015. u 19:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalni parlament Katalonije u ponedjeljak je glasovanjem usvojio rezoluciju o odvajanju od Španjolske, čime je pokrenuta takozvana mapa puta prema nezavisnosti, što pokušava blokirati centralna Vlada u Madridu.

Deklaraciju o odvajanju od Španjolske podržala je većina u regionalnom Parlamentu Katalonije.

To je prvi korak ka nezavisnosti, a lokalne stranke koje podržavaju osamostaljenje te sjeveroistočne regije nadaju se da će proces biti okončan u roku 18 mjeseci, piše Al Jazeera.

Stranke koje podržavaju nezavisnost Katalonije osvojile su većinu u regionalnom Parlamentu na izborima u rujnu.

Apsolutna većina

Ustav Španjolske ne dozvoljava nijednoj regiji da se odvoji, a vlada premijera Marijana Rajoya, pred kojom su opći izbori u prosincu, priopćila je da će odmah pokušati blokirati rezoluciju pred sudovima.

Separatističke stranke na rujanskim regionalnim izborima u Kataloniji osvojile su apsolutnu većinu mjesta u katalonskom Parlamentu.

Najveća secesionistička grupa Junts Pel Si (Zajedno za da) osvojila je 62 mjesta od 135 u Parlamentu, dok je manja ljevičarska stranka CUP osvojila još deset mjesta.

Rajoy je nakon izbora kazao da je spreman razgovarati sa separatistima u Kataloniji, ali je istaknuo da ne želi razgovarati o "kraju jedinstvene Španjolske".

"Postoji mnogo stvari o kojima možemo pričati. Ali dok sam ja na čelu vlade, o temi jedinstva Španjolske se ne može pričati", istaknuo je.

Dodao je da je dijalog zdrav i demokratski, ali ono što je "ludo" i nedemokratski jeste kršenje zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close