Zasjedanje

Parlament će riješiti pitanje Mostara?

Vijesti / Flash | 23. 12. 2014. u 15:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog mogućnosti da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ne bude konstituiran do kraja godine Predstavnički dom Parlamenta FBiH u ponedjeljak će održati izvanrednu sjednicu na kojoj će se izjašnjavati o Prijedlogu Odluke o privremenom financiranju FBiH za razdoblje siječanj-ožujak 2015. godine.

Naime, ako Parlament FBiH ne donese budžet prije početka fiskalne godine, privremeno se, a najduže za prva tri mjeseca, na temelju Odluke nastavlja financiranje poslova, funkcija i programa korisnika proračuna.

Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog Odluke, kojom je utvrđeno da će 421.823.778 KM iznositi privremeno financiranje za razdoblje siječanj - ožujak 2015. odnosno do donošenja proračuna FBiH za sljedeću godinu.

Cilj je, kako navode iz Vlade FBiH, da se osiguraju sredstava za nesmetano izvršenje obaveza iz osnova unutrašnjeg i vanjskog duga, socijalnih davanja, invalidnina i penzija.

Klubovi zastupnika SDA, HDZ i Demokratska fronta su tražili da se na izvanrednoj sjednici po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u FBiH.

''Nepostojanje Gradskog vijeća Grada Mostara, zbog izostanka lokalnih izbora 2012. godine, dopunio je svojom odlukom visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dajući ovlaštenja Federalnom parlamentu za donošenje proračuna za Grad Mostar. Oba doma Parlamenta FBiH to su učinili za proračunsku 2013., 2014., a pošto je ostala ista situacija Predstavnički dom planira da tretira ovaj prijedlog, čime bi se otvorila mogućnost da u Mostaru u ovom smislu stanje bude riješeno'', izjavio je za Agenciju FENA predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

S obzirom na to da je na konstituirajućoj sjednici, 95 zastupnika, od ukupno 98 u ovom domu, položilo svečanu zakletvu, nakon otvaranja izvanredne sjednice, kaže Mušić, bit će verificirana preostala tri mandata da bi se kompletirao Predstavnički dom.

Tako će zastupnički certifikati biti dodijeljeni dosadašnjim načelnicima općina Kalesija i Živinice, Rasimu Omeroviću (SDA) i Hasanu Muratoviću (SDP) i Ramizu Meši (SDA), koji je dobio zamjenski mandat.

''Mislim da ćemo dnevni red dopuniti kompletiranjem radnih tijela. Ona su formirana na konstituirajućoj sjednici, ali je ostalo da se kompletiraju zastupnicima SBB-a'', istakao je Mušić.

Podsjećamo, kao dio procesa konstituiranja, imenovana su nova radna tijela - komisije te odbori Predstavničkog doma, uz protivljenje Saveza za bolju budućnost BiH. Iz te stranke je ovo protivljenje obrazloženo nezadovoljstvom njenih poslanika što SBB nije dobio mjesta u radnim tijelima shodno tome da je na izborima osvojio značajan broj mandata u novom sazivu Doma.

Kopirati
Drag cursor here to close