Imenovanje revizora

Parlament BiH prekršio zakon koji je izglasao

Vijesti / Flash | 18. 08. 2016. u 09:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imenovanjem Dragana Vrankića, dugogodišnjeg visokog dužnosnika HDZ-a, za glavnog državnog revizora u studenom prošle godine, parlament BiH grubo je prekršio zakon koji je sam izglasao još prije deset godina, odnosno u siječnju 2006. godine'', pišu u svom tekstu Nezavisne novine, navodeći da je u članu 3. Zakona o reviziji institucija BiH jasno navedeno kako je Ured za reviziju nepolitičan i ne smije podržavati ili biti u vezi s bilo kojom političkom strankom.

Imenovanje Vrankića je, pišu Nezavisne, aktualizirano nakon posljednjih izvještaja njegovog revizorskog tima, koji nijednoj instituciji nije dao "jedinicu" za poslovanje.

''Svi koji su imali bilo kakvog dodira s politikom znaju da je Vrankić prije imenovanja bio dugogodišnji bliski suradnik Dragana Čovića, lidera HDZ-a, te da je kao dužnosnik ove stranke obnašao mnoge odgovorne ministarske i guvernerske funkcije, koje su po pravilu imale dodir s novcem. I ne samo to. Vrankić je godinama dovođen u vezu s mnogobrojnim aferama kao slučajevi "Modno", "Založba kralja Tomislava", "Energopetrol - INA-MOL"..., ali je na kraju ipak imenovan za "čuvara državnog novca"'', pišu Nezavisne, navodeći kako se rezultati Vrankićevog imenovanja gledaju upravo ovih dana, nakon što je njegov revizorski tim objelodanio da od 74 revidirane državne institucije u 2015, niti jedna nema negativno mišljenje o poslovanju.

Prema mišljenju Almira Terzića, političkog analitičara, ovaj izvještaj jasno pokazuje da je politika preuzela kontrolu ne samo nad svim financijskim tokovima u zemlji, već i u sustavu nadzora.

"Iluzorno je govoriti o neovisnoj i samostalnoj instituciji revizora, posebno u situaciji kada imamo opomene sa svih strana da je BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja u Europi, a da pri tom nemamo niti jedan negativan revizorski izvještaj", naglašava Terzić.

Safet Softić, potpredsjednik SDA i član Kolegija Doma naroda parlamenta BiH, slaže se s konstatacijom da je Ured za reviziju institucija BiH iznimno značajan organ u državi, te da ljudi koji ga vode moraju biti čisti i bez mrlja iz prošlosti.

"Međutim, to nije izoliran slučaj, toga ima i u drugim organima, i zato je ova država tu gdje jeste, stoji u mjestu. Gospodin Vrankić je bio prijedlog HDZ-a, a uzročno-posljedična veza je takva da vi ni na koji način ne možete utjecati na prijedlog vaših političkih partnera", kaže Softić.

Na pitanje je li itko reagirao zbog činjenice da je parlament prekršio Zakon o reviziji, Softić odgovara konstatacijom kako je zakon tako postavljen da u trenutku imenovanja dužnosnik može podnijeti ostavku na funkcije u stranci. "To su situacije kada ne postoje formalne zapreke imenovanju", zaključuje.

Novinari su željeli čuti stav samog Vrakića, ali on nije odgovarao na telefonske pozive novinara Nezavisnih novina.

''Činjenica je da su Vrankić i njegov tim 2015, godinu koja je obilovala aferama i skandalima, ocijenili prolaznom, gotovo dobrom. Istom tom parlamentu BiH koji ga je imenovao, i koji je time prekršio zakon, Vrankićev ured je dodijelio pozitivno mišljenje, iako su mediji u više navrata brujali o korupciji među klupama zakonodavne vlasti'', zaključuju Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close