Troškovi

Papin pohod u BiH će koštati dva milijuna KM

Vijesti / Flash | 05. 05. 2015. u 06:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevo se užurbano priprema za doček pape Franje 6. lipnja. Stotine radnika pretvorit će stadion Koševo u crkvu na otvorenom, a nekoliko tisuća policajaca, te nepoznat broj pripadnika FBI-ja, CIA-e i drugih tajnih službi, kako piše Avaz, priprema se za osiguravanje Papinog jednodnevnog boravka u gradu.

Grube procjene Iako se detalji onoga što je do sada urađeno i što će tek biti drže u tajnosti, Tonka Krešić, tajnica Organizacijskog odbora za doček pape Franje, za "Avaz" je potvrdila da je većina pripremnih aktivnosti već finalizirana.

Krešić kaže da je u ovom trenutku još rano dati procjene o troškovima posjete. No, prve procjene, piše Avaz, govore da će troškovi iznositi oko dva milijuna KM, što je iznos procijenjen na osnovu iskustva drugih zemalja koje su u posljednje vrijeme ugostile Papu.

''Za našu domovinu BiH zaista je neizmjerna čast što imamo priliku ugostiti Papu, kao poglavara Katoličke crkve, ali i kao vrhovnog državnika Vatikana. S obzirom na to da postoje mnoge priče o jednostavnosti i pristupačnosti, skromnosti i ljudskoj toplini Svetoga Oca koje su zadivile svijet, što vjernike, koji ga prvenstveno doživljavaju kao poglavara Katoličke crkve, ali i sve ostale ljude koji ga promatraju kao jednog velikog svjetskog državnika, najodgovorniju ulogu u svemu ovome imaju državni i crkveni Organizacijski odbor. Okvirni financijski plan i plan aktivnosti svakodnevno se dorađuju i u ovome trenutku nezahvalno je govoriti o brojkama'', kaže Krešić.

Ona je uvjerena da će korist od Papine posjete BiH biti veća od troškova. ''Poruke koje Sveti Otac donosi uvijek su poruke mira i ljubavi. Službeno geslo posjete i jeste "Mir vama". To je poruka koju svi mi u BiH trebamo širiti i zagovarati'', smatra Krešić.

Kopirati
Drag cursor here to close