Vatikan

Papa putuje u Albaniju unatoč prijetnjama atentatom

Vijesti / Flash | 27. 08. 2014. u 12:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo dolazi u posjetu Albaniji u rujnu, a gdje će putovati usprkos rizicima od eventualnog atentata na koje upozoravaju obavještajni izvori, potvrđeno je iz Vatikan.

Kako prenosi Anadolija, talijanski list Corriere della Sera javlja da je alarm ''kosovskih radikala'' na najvećoj razini povodom četvrte inozemne posjete pape Franje, koju će 21. rujna realizirati u Tirani, i da je o to pitanje razmatralo i sigurnosno tijelo Vatikana.

U vijesti se navodi kako su albanska vlada i obavještajna služba upozorili Interpol o aktivnostima velike grupe kosovskih radikala koja se povezuje i s aktivnostima terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant (IDIL).

Nekoliko obavještajnih službi, među kojima i one iz Izraela, upozoravaju da je papa Franjo moguća meta IDIL-a, a zapovjednik vatikanske žandarmerije Dominico Giani je kazao da to neće omesti papu u njegovoj namjeri da posjeti Albaniju.

Isti izvor navodi kako je papa izrazio povjerenje u tim koji ga štiti i da je kazao da će njegova posjeta Albaniji, zemlji u čijoj vladi su ujedinjeni muslimani, pravoslavci i katolici, biti svojevrsna poruka da je moguć zajednički život u svijetu.

Albanska obavještajna služba Shish i kosovski Aki su priopćili da je situacija pod kontrolom, ali i privukli pažnju viješću da su izvori u prijestolnicama obje države aktivni.

Ove službe su praćenjem telefonskih razgovora i aktivnosti na internetu upozorili na postojanje društvene mreže koja u obje zemlje okuplja oko 600 osoba koje žele ratovati u redovima IDIL-a.

Talijanski list dalje upozorava da je tokom ljetnih praznika iz Kosova u Albaniju na odmor išao veliki broj turista i da je moguće da su i pripadnici radikalne grupe mogli doputovati u Tiranu.

Kopirati
Drag cursor here to close