Zatražio pomoć

Papa Franjo: MZ ima moralnu zadaću pomoći sirijskim izbjeglicama

Vijesti / Flash | 28. 11. 2014. u 16:42 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo u petak je govorio o egzodusu izbjeglica iz Sirije i Iraka i osudio je ekstremizam na početku svoje ključne posjete Turskoj.

U govoru u Ankari, on je izjavio da je Bliski istok "već dugo vremena poprište bratoubilačkih ratova".

Trodnevna posjeta Pape dolazi u vrijeme kada Turska pruža gostoprimstvo za 1,6 milijuna izbjeglica na svojoj južnoj granici, nakon što je Islamska država zauzela velike površine u susjednoj Siriji i Iraku.

To je tek četvrta posjeta jednog Pape većinski muslimanskoj Turskoj.

Po dolasku u Ankaru u petak, papa Franjo je održao razgovore s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom - čija stranka AK ima korijenje u političkom Islamu - i Mehmetom Gormezom, vodećim turskim imamom.

U govoru na konferenciji za novinare, Papa je pozvao na "dijalog koji može produbiti razumijevanje i uvažavanje" među vjerama.

''Od suštinskog je značaja da svi građani - muslimani, Židovi, kršćani, kako po odredbama tako i po prakticiranju zakona, uživaju ista prava i poštuju iste dužnosti'', izjavio je Papa.

''Fanatizmu i fundamentalizmu, kao i iracionalnim strahovima koji podgrijavaju nerazumijevanje i diskriminaciju treba se suprotstaviti solidarnošću svih vjernika'', kazao je.

Govoreći o sukobima u Siriji i u Iraku, on je izjavio da međunarodna zajednica ima moralnu dužnost da pomogne Turskoj u zbrinjavanju izbjeglica.

''Osim pružanja toliko potrebne humanitarne i svake druge pomoći, ne možemo ostati ravnodušni na uzroke ovih tragedija'', kazao je.

On je osudio "kršenje najosnovnijih humanitarnih zakona" od ekstremista i progon kršćana i drugih manjina.

Predsjednik Erdogan izjavio je da je Papina posjeta "veoma značajan i ključan korak koji će osnažiti nade u mir u našoj regiji"

''Rasizam i islamofobija na Zapadu i nasilje i terorizam u islamskim zemljama čine bitnim naše zajedništvo i suradnju'', izjavio je Erdogan.

Kopirati
Drag cursor here to close