Borci

Pao prvi slovenski ratnik u Siriji

Vijesti / Svijet | 30. 09. 2014. u 18:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenske sigurnosne službe raspolažu podatkom da je u Siriji prije više mjeseci poginuo 30-godišnji Jure Korelec, koji se tamo borio na strani radikalnih islamista, objavila je u utorak komercijalna televizijska postaja POP TV.

Taj Slovenac iz okolice Medvoda kod Ljubljane prije dolaska u Siriju prošle je godine prešao na islam. Navodno se borio u gradu Raki, a za odlazak u Siriju regrutirao ga je Bilal Bosnić, uhićen početkom rujna u operaciji Damask.

Riječ je o prvom Slovencu za kojega je potvrđeno da je poginuo u borbama u Siriji, a navodno su se na strani terorističke Islamske države borila još četvorica, od kojih se većina u međuvremenu vratila u domovinu.

Ista televizija objavila je kako je proteklog tjedna slovenska policija u Ljubljani i Vrhniki izvela dva kućna pretresa kod osoba koje su se na strani islamskih ekstremista navodno već borile u Siriji, a zaplijenila je i veću količinu oružja.

Slovenski portal 24ur tvrdi kako su se uz poginulog Koreleca u Siriji borili i Rok Žavbi, Boštjan Skubic, Rok Šogorič i Matevž Cvetković te da se spomenuta četvorka vratila u Sloveniju. Portal navodi kako policija nije službeno potvrdila vijest.

Prema tvrdnjama POP TV-a, koja se poziva na obavještajne izvore, slovenske sigurnosne službe sumnjaju da je pod utjecajem ekstremnog islama još najmanje 15 ljudi u toj zemlji.

Inače, iz Sirije su stigle vijesti o pogibiji 17-ogodišnjeg mladića s Kosova i pogibiji djevojke iz Bosne i Hercegovine.

Islamska država oslobodila je pak u utorak više od 70 kurdskih učenika koje je otela na sjeveru Sirije u svibnju, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). Trenutno nema raspoloživih informacija o razlozima i okolnostima oslobađanja ovih mladih ljudi, rekli su njihovi roditelji.

Oteti su bili u grupi od 153 učenika iz grada Ain el-Arab (Kobane na kurdskom) oteta 29. svibnja kad su se vraćali iz Halepa (na sjeverozapadu) nakon ispita.
Tjedan nakon otmice, petero je uspjelo da se oslobodi i 37 je oslobođeno, od kojih 10 djevojčica iz grupe, prema OSDH-u.

Tridesetak mladih je ostalo u zatočeništvu IS-a i, prema ovoj nevladinoj organizaciji sa sjedištem u Velikoj Britaniji, ekstremistička grupa je odbila oslovboditi ih jer su pripadali obitelji kurdske stranke, protivnice IS-a.

Inače, i Velika Britanija uključila se u zračne napada na Islamsku državu.

Kopirati
Drag cursor here to close