EU integracije

Paneuropska unija BiH u Mostaru svečano otvorila godišnju međunarodnu konferenciju

Vijesti / Flash | 11. 09. 2015. u 19:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u petak navečer svečano otvorena godišnja međunarodna konferencija na temu „Bosna i Hercegovina između Daytona i Bruxelesa: Od Daytonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“.

Konferenciju, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer i Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, organizira Paneuropska unija Bosne i Hercegovine, koja ove godine slavi 20 godina svoga rada i kojoj je glavni cilj promocija Bosne i Hercegovine i njezino približavanje euroatlantskim integracijama,.

''Ovom konferencijom želi se poslati jedinstvena poruka političarima da postanu proeuopski političari i da djeluju u interesu BiH kako bi bržim koracima postali članica EU'' izjavio je Vanja Gavran, predsjednik Paneuropske unije BiH, dodavši kako se vide određeni pomaci u tom smjeru, ali da je potreban još veći angažman domaćih političara.

''Postoji politička odluka u Bruxellessu da BiH postane dijelom EU i sad je sve do nas'' poručio je Gavran, ustvrdivši kako BiH ima samo jedan put, a to je put Bruxellesa.

Predsjednik Međunarodne Panuropske unije Alain Terrenoire istaknuo je kako Europska unija prava stvar za BiH te da je nesretno da se ova zemlja, koja je puno patila, ne može kompletno razviti u to što zaslužuje.

''Bit ćemo sretni da vam pomognemo da izađete iz daytonske i uđete u europsku fazu'' poručio je Terrenoire.

Član Predsjedništva Paneuropske unije BiH prof. dr. Kasim Trnka rekao je, uoči početka konferencije, kako trodnevni skup ima dvostruki značaj za BiH i za njezino pozicioniranje u okviru međunarodne zajednice, odnosu prema EU i državama članicama.

''Kada se osvrnemo na 20-godišnje razdoblje, možemo vidjeti da je u Daytonskom sporazumu permanentna društvena kriza, što nas je zaustavljalo u bržem približavanju EU. Pokazalo se da daytonski koncept onemogućuje jedan brži razvoj, jer je prenaglasio etničke zajednice a marginalizirao druge elemente'' kazao je Trnka.

Dodao je kako je Europska unija shvatila da je sudionik kreiranja daytonskog modela te se stoga odvažila pomoći BiH.

U radu konferenciji će, prema najavi organizatora, sudjelovati više od 100 predstavnika bh. vlasti, međunarodne zajednice, diplomatskog zbora kao i predstavnici paneuropskih organizacija iz nekoliko europskih zemalja.

O europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine od Deytona do Bruxellesa govorit će, između ostalih, predsjednik Međunarodne Panuropske unije Alain Terrenoire, zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula i Dubravka Šuica, predsjednik i počasni predsjednik Paneuropske unije BiH Vanja Gavran i prof. dr. Franjo Topić, članovi upravnih tijela Paneuropske unije BiH prof. dr. Mile Lasić i prof. dr. Kasim Trnka, zatim glavni tajnik Međunarodne Paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić, član Predsjedništva Međunarodne Paneuropske unije Rainhard Kloucek i mnogi drugi.

Na konferenciji će biti usvojena i Paneuropska deklaracija koja će biti upućena svim razinama vlasti u BiH i europskim institucijama.

U Deklaraciji će, kako su istaknuli organizatori, biti posebno apelirano na brže provođenje Reformske agende odnosno usvojenog Programa ekonomskih i socijalnih reformi, koje bi BiH, kako kažu, konačno dovele do kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close