Duhan 14

'Palo' 1080 kutija cigareta i 148 kg rezanog duhana

Vijesti / Flash | 13. 12. 2014. u 12:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH na graničnom prijelazu Hum privremeno su oduzeli 1.080 kutija cigareta "B&B", koje su se pokušale prokrijumčariti u carinsko područje BiH, saopćeno je iz UIOBiH.

Cigarete su otkrivene u autobusu koji je prometovao na relaciji Herceg Novi - Pale.

Ove cigarete nisu bile obilježene trošarinskim markicama BiH, a roba nije bila prijavljena carinskim organima prilikom ulaska na carinsko područje BiH.

Također, u okviru operativne akcije "Duhan 14“ na nekoliko pijaca u Sarajevu i Istočnom Sarajevu službenici UIOBiH privremeno su oduzeli 148 kilograma rezanog duhana za motanje i pušenje, koji se nezakonito prodavao.

Iz UIOBiH pojašnjavaju da su tijekom te akcije službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnih centara Sarajevo, Tuzla i Mostar, izvršili kontrole na širem području Sarajeva, usmjerene na otkrivanje nepravilnosti vezanih za prometovanje duhana i duhanskih prerađevina.

Tom prilikom privremeno je oduzeto 26,5 kg rezanog duhana od tri osobe na Gradskoj pijaci Ilidža.

Na Gradskoj pijaci Ciglane je kontrolirano pet osoba i privremeno je oduzeto 48,5 kilograma rezanog duhana.

Asistenciju su pružali policijski službenici Policijske stanice Centar Sarajevo.

Na Pijaci Stup u Sarajevu kontrolirane su tri osobe i privremeno je oduzeto 58 kg rezanog duhana, a asistenciju su pružali policijski službenici Policijske stanice Ilidža.

Iz UNOBIH navode da su na pijaci u Lukavici, kod Istočnog Sarajeva, kontrolirane dvije osobe, a privremeno je oduzeto 10 kilograma rezanog duhana, dok je na Gradskoj pijaci Otoka u Sarajevu, kontrolirana jedna osoba i privremeno  oduzeto pet kilograma rezanog duhana. Asistenciju su pružali policijski službenici Policijske stanice Novi Grad Sarajevo.

"Prilikom provođenja operativne aktivnosti "Duhan 14“ ukupno je kontrolirano 14 osoba od kojih je privremeno oduzeto 148 kilograma rezanog duhana koji je stavljen u promet bez ikakve dokumentacije i koji nije bio obilježen trošarinskim markicama BiH. Protiv osoba koje su na nezakonit način stavile u promet predmetne duhanske proizvode nadležnom sudu, shodno Zakonu o trošarinama u BiH, podnijeti su zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka", priopćeno je iz UIOBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close