Posjetio ih Crveni križ

Palestinski kršćani podržali zatvorenike u štrajku glađu

Vijesti / Flash | 26. 04. 2017. u 20:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinski kršćani u srijedu su izrazili podršku zahtjevima više od 1.500 zatvorenika u izraelskim zatvorima koji su u štrajku glađu od 17. travnja.

U priopćenju organizacije Kairos Palestine, koja sebe smatra glasom palestinskih kršćana, navodi se da ta organizacija "izražava svoju podršku za pravedne i humanitarne zahtjeve zatvorenika - djece, žena i bolesnih - i njihovih obitelji", prenosi palestinska agencija WAFA.

''Kairos smatra da je nepodnošljivo vidjeti zatvorenike u sveopćem štrajku glađu kako bi došli do ispunjenja osnovnih prava i humanitarnih zahtjeva koji bi im trebali biti zagarantirani kao ljudskim bićima i koji se pod međunarodnim pravom odnose na sve... Nepravedno je da većina jednog naroda trpi privođenja i zatvaranja u okupatorskim zatvorima samo zato što traže svoju slobodu i dostojanstvo. Vrijeme je da Izrael razmisli o svom stavu i shvati da njegova sigurnost nije u njegovim zatvorima, već u priznavanju slobode i dostojanstva palestinskom narodu'', navodi se u priopćenju, koje prenosi Fena.

Osoblje Međunarodnog odbora Crvenog Križa počelo je s posjetima palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima koji su u štrajku glađu od 17. travnja, kazao je u srijedu čelnik Komisije za zatvorenike Issa Qaraqe.

U izjavi za palestinsku agenciju WAFA, Qaraqe je rekao da ih je Crveni križ obavijestio da je njihovo osoblje počelo s posjetama zatvorenicima koji su u štrajku, u svjetlu pogoršanja zdravstvenog stanja mnogih od njih.

On je kazao da su mnogi već prebačeni u bolnice zbog svog kritičnog zdravstvenog stanja.

Qaraqe navodi da je 1.800 zatvorenika u štrajku već deseti dan, dodajući da Izraelska zatvorska služba poduzima kaznene mjere protiv zatvorenika kako bi prestali štrajk glađu, uključujući oduzimanje soli, pretrese njihovih stanica, konstantno preseljavanje zatvorenika i opskrba prljavim pokrivačima.

Kopirati
Drag cursor here to close