Vojno pojačanje

Padaju teške riječi: Rusija mrski neprijatelja Zapada

Vijesti / Svijet | 21. 11. 2014. u 16:35 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u petak u Litvi kretanje ruskih vojnih trupa i opreme prema Ukrajini ali također i kretanje snaga u Ukrajini prema liniji prekida vatre.

''Neću ulaziti u detalje što se tiče preciznih brojki, ali ću reći da smo vidjeli vojno pojačanje. Vidjeli smo kretanje snaga, opreme, tenkova, artiljerije i modernih protuzračnih sistema u Ukrajini'', kazao je Stoltenberg koji je u petak u kontrolnom zračnom centru u Karmelavi, blizu Kaunasa, završio svoju kratku turneju po baltičkim zemljama.

''Vidjeli smo također kretanje snaga prema liniji za koju se pretpostavljalo da će biti linija prekida vatre sporazumom koji je potpisan 5. rujna'', kazao je šef Atlantskog saveza.

''Vidjeli smo također kretanje snaga prema zapadnom dijelu istočne Ukrajine. Ovo je vrlo ozbiljno, minira u potpunosti sporazume iz Minska, potiče konflikt i doprinosi novom kršenju primirja'', kazao je on.

''Zato pozivamo Rusiju da povuče trupe, istovremeno iz istočne Ukrajine i sa granice, što bi bio važan doprinos smanjenju eskalacije sukoba'', zaključio je Stoltenberg.

Oštar je bio i američki potpredsjednik Joe Biden koji je danas u Kijevu rekao kako bi Rusija mogla biti izolirana i platiti "visoku cijenu" za svoju "agresiju" na Ukrajinu.

''Neprihvatljivo je da u 21. stoljeću zemlje pokušavaju silom crtati granice u Europi ili interveniraju vojno jer ne vole odluku koju je donio njihov susjed'' izjavio je Biden nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, aludirajući na pripajanje Krima i oružani sukob na separatsitičkom istoku nakon pada proruskog režima u Ukrajini.

Američki dužnosnik je optužio Moskvu da ne poštuje svoje obaveze preuzete u okviru sporazuma iz Minska potpisanih u rujnu, koji su poslužili kao temelj za primirje na istoku Ukrajine.

''Da je Rusija poštovala svoje obaveze, mogli bi se poduzeti razumni razgovori o eventualnom ukidanju već nametnutih sankcija, ali "umjesto toga, vidjeli smo još više provokacija, više velikih kršenja ovog sporazuma", zaključio je on.

Kopirati
Drag cursor here to close