Kakanj

Ozlijeđeni rudari izvan životne opasnosti

Vijesti / Flash | 13. 10. 2015. u 09:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U rudarskoj nesreći u jami Begići-Bištrani u Kaknju smrtno su stradala četiri rudara, Muhamed (Muhameda) Sarač, rođen 1968., radio je kao utovarivač, bio je oženjen i imao jedno dijete, u rudniku je zaposlen od 2004. godine.

Utovarivači Nermin (Kasima) Mušija, rođen 1977., na ovom poslu radio je od 2013.godine, Mijo (Ilije) Stojčić, rođen 1976., u rudniku radio od 2013. godine, bio je oženjen i ostavio je iza sebe dvoje djece, te Sejad (Nedžiba) Gađun, rođen 1971., zaposlen od 2013., otac dvoje djece.

Ozlijeđeni su nadzornik Haris (Omera) Mušija, rođen 1972., a ovaj posao obavlja od 1997. godine, Džemal (Kemala) Ibrahimspahić, rođen 1980., u rudniku kao utovarivač zaposlen je od 2010. godine.

Rudar Haris Mušija je teže ozlijeđen i nije životno ugrožen, a Džemal Ibrahimspahić lakše.

Dva ozlijeđena rudara iz kakanjske jame Begići-Bištrani odmah nakon nesreće su zbrinuti na Odjelu za urgentnu medicinu zeničke Županijske bolnice. Jedan od ozlijeđenih rudara zadobio je teže ozlijede s prijelomom noge i nakon saniranja ozlijede smješten je na Odjel za traumatologiju.

Kod drugog ozlijeđenog konstatirane su lakše ozlijede i nakon dijagnosticiranja i opservacije na Odjelu za urgentnu medicinu danas će biti pušten na kućno liječenje.

Nesreća nakon pucnja podgrade

Do nesreće u Rudniku mrkog uglja ''Kakanj'', u jami Begići-Bištrani, u kojoj su poginula četiri rudara došlo je uslijed obrušavanja kamena, nakon što je pukla drvena podgrada. To je novinarima u Kaknju potvrdio federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović. Rekao je da se nesreća desila na oko 105 metara dubine, a da je u tom trenutku u smjeni bilo 28 radnika.

''Direktno na samom radilištu, koje je radilo na izradi rudarske prostorije, komore, za smještaj elektroopreme, radilo je sedam rudara. U jednom trenutku nakon iznenadnog odvajanja neposredne krovine došlo je do zarušavanja kamena direktno na radnike koji su se nalazili na radilištu'', pojasnio je Omanović.

Jama trenutno ne radi, a unesrećeni su izneseni. Istražne radnje će biti nastavljene.

Vršitelj dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja ''Kakanj'' Kasim Alajbegović je istaknuo da se nesreća dogodila u jami koja nije eksploatacijska, nego pored glavnog transportnog hodnika, kod izrade treće komore za smještaj trafostanice. Vršitelj dužnosti generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH d.d. Bajazit Jašarević je naglasio da će Upravi RMU ''Kakanj'' biti pružena svaka pomoć.

Uvesti mjere sigurnosti

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je istaknuo da su izgubljena četiri dragocjena života iza kojih su ostala djeca i žene.

''Rudarenje je opasan posao, mi imamo dugu povijest rudarenja, ali isto tako i povijest nesreća. Voljeli bismo da se to promijeni'', naveo je. Istaknuo je da ova nesreća nije klasična, s obzirom na to da se dogodila u relativno stabilnom dijelu jame, te da se moraju uvesti mjere sigurnosti da se ubuduće ovakve nesreće ne bi događale.

''Zbrinjavanje njihovih obitelji neće biti problem. Obećavam da ćemo ostati pri kursu sigurnosti rudnika'', naglasio je. Prisutni su izrazili riječi suosjećanja. Podsjećamo, nesreća se dogodila u utorak ujutro u 01.00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close