Jagland

Ovo nisu laka vremena za slobodu govora

Vijesti / Flash | 13. 10. 2015. u 08:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Bosne i Hercegovin pri Vijeću Europe Almir Šahović, kao predstavnik zemlje koja predsjedava ovom organizacijom, otvorio je danas u Strasbourgu konferenciju "Sloboda izražavanja: još preduvjet za demokraciju".

Veleposlanik Šahović je, između ostalog, istaknuo da je sloboda govora temelj demokracije i pozvao je države članice da se pridržavaju tog principa. Dvodnevna konferencija je okupila suce, vladine dužnosnike, novinare i aktiviste da bi razmotrili aktualne izazove za slobodu izražavanja.

Oni će razmotriti stupanj do kojeg Europa možda "klizi" prema kriminalizaciji slobode izražavanja kada se suprotstavlja govoru mržnje, a također će raspravljati o tome kako se boriti protiv terorizma uz poštovanje slobode izražavanja na internetu, te kakve implikacije masovna špijunaža ima na slobodu izražavanja.

Nakon veleposlanika Šahovića obratio se generalni tajnik Vijeća Europe Thorbjoslashrn Jagland, koji je ocijenio da ovo nisu laka vremena za slobodu izražavanja.

''Od ekstremista koji žele ugroziti demokratski život, od političara koji koriste klimu straha, od poslovnih interesa koji kontroliraju veliki dio medija, te sve više od vlada koje možda imaju dobre namjere, ali koje prebrzo žrtvuju slobodu govora uime nacionalne sigurnosti'', smatra on.

''Znao sam govoriti da sloboda izražavanja ima svoje granice, ali sam shvatio da su to pogrešne riječi. Jednom kada stigmatizirate cijelu grupu ljudi, hranite ljutnju i mržnju prema njima koja im može nanijeti štetu, to više nije sloboda izražavanja. To je nešto drugo, nešto ružno. To je govor mržnje koji mi, u demokratskom društvu, ne prihvaćamo'', poručio je Jagland.

U zaključku je, između ostalog, zatražio od sudinoika konferencije da razmisle kako možemo krenuti naprijed kako bismo poštovali ljudska prava i vladavinu prava na internetu.

Konferencija o slobodi izražavanja je otvorena za predstavnike država članica Vijeća Europe, članove ekspertnih komiteta Vijeća Europe, suce Europskog suda za ljudska prava, novinare, nacionalne ombudsmene, karikaturiste te predstavnike internet industrije, akademske zajednice, civilnog društva i organizacija kao što su UNESCO, OSCE i EU.

Među sudionicima su i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović te generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Kopirati
Drag cursor here to close