Proces ovjere

Ovjereno sudjelovanje na lokalnim izborima za 34 stranke; 19 prijava odbijeno

Vijesti / Flash | 26. 05. 2016. u 12:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH na današnjoj sjednici ovjerilo je prijave za sudjelovanje na izborima za 34 političke stranke, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uvjete za ovjeru, djelomično su ovjerene prijave za 44 političke stranke, odnosno za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uvjete, dok su prijave 19 političkih stranaka odbijene, javlja Agencija Anadolija.

Naime, za 19 stranaka kojima su odbijene ovjere utvrđeno je da nedostaje pečat pravosnažnosti na rješenju o registraciji političke stranke, udruženje građana se prijavilo kao politička stranka i drugo. Te političke stranke će imati pravo žalbe Apelacijskom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od prijema odluke.

Zbog nedostataka u prijavi, nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača, nedostaje pravosnažno rješenje iz sudskog registra ne starije od 60 dana i slično, ostale političke stranke kao i one čija je prijava djelimično ovjerena će biti obavještene o nedostacima i ostavit će im se rok od dva dana da otklone nedostatke, odnosno rok će im biti do ponedjeljka, 30. svibnja 2016. godine do 16 sati.

Središnjem izbornom povjerenstvu BiH podneseno je ukupno 115 prijava političkih stranaka.

Naime, odluke SIP-a BiH je odluke donio razmatrajući izvještaje o izvršenim provjerama prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, ugruženja građana i grupa građana, Središnje izborno povjerenstvo BiH je na današnjoj sjednici počelo proces ovjere političkih subjekata za učešće na predstojećim lokalnim izborima u BiH zakazanim za nedjelju, 2. listopada 2016. godine.

Središnjem izbornom povjerenstvu BiH podneseno je ukupno 317 prijava nezavisnih kandidata za ovjeru učešća na lokalnim izborima 2016. godine. Danas je Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerilo prijave za 271 nezavisnog kandidata koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uvjete. Odbijene su prijave sedam nezavisnih kandidata jer njihove prijave sadrže više nedostataka, dok je za 37 nezavisnih kandidata ostavljen rok od dva dana od dana dobivanja obavještenja da otklone nedostatke u prijavi, odnosno do ponedjeljka, 30. svibnja 2016. godine do 16 sati.

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je ovjerilo 51 kandidata predstavnika nacionalnih manjina, u ime 51 grupe građana i šest kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime šest udruženja građana.

Kopirati
Drag cursor here to close