Izloženi riziku

Ovako ustrojena država ne zadovoljava težnje hrvatskog naroda

Vijesti / Flash | 26. 02. 2015. u 08:23 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Položaj Hrvata u BiH nije moguće ocjenjivati bez ocjena ustrojstva, funkcionalnosti i prihvatljivosti države za sve koji u njoj žive, izjavio je u intervjuu za novi broj magazina "Dani" predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić.

''Ovako ustrojena država je neprihvatljiva sa stajališta hrvatskog naroda jer nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda s kojima smo dali glas za njeno osamostaljenje, a kako ne uspijeva zadovoljiti niti težnje svojih građana, bez obzira na naciju, za dostojanstvenim životom na razini Europe s početka 21. stoljeća, ona, ovako ustrojena, ne može biti prihvatljiva ni za koga'', kaže Ljubić.

Navodi kako je poznato da su Hrvati u najvećem procentu izišli na referendum i glasali za samostalnost Bosne i Hercegovine, prvi se organizirano suprotstavili agresiji putem oružane sile, Hrvatskog vijeća obrane, hrvatski politički predstavnici su prvi prihvatili sve mirovne prijedloge, konačno HVO je u suradnji s Armijom BiH i Hrvatskom vojskom, temeljem sporazuma Tuđman - Izetbegović stvorio uvjete za postizanje Mirovnog sporazuma u Daytonu.

''Što smo dobili? Da nam se negira pravo da nas predstavljaju legitimni predstavnici u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Da nam se negira pravo da slobodno raspolažemo rezultatima svoga rada prelijevanjem financijskih sredstava koja stvaraju ljudi i poduzeća u većinski hrvatskim područjima. Da nam se pokušava oduzeti pravo slobodnog raspolaganja prirodnim resursima na područjima gdje stoljećima živimo preko nametnutih i neustavnih zakona vezanih za prostorno planiranje. Da nam se onemogućuje razvoj u svom narodnom i kulturnom identitetu uskraćivanjem osnivanja javnih elektroničkih medija.

Da smo nerazmjerno i selektivno izloženi riziku od politički i etnički motivirane pravosudne represije, što su pokazali procesi hrvatskim političkim predstavnicima i vojnim zapovjednicima. Sve to je razlogom da, iako su relativni ratni gubici Hrvata bili otprilike razmjerni broju stanovništva, demografski poslijeratni gubici su katastrofalno nerazmjerni u odnosu na druga dva naroda. Međutim, nećemo dopustiti da Hrvati nestanu iz BiH niti kao građani niti kao politički subjekt . Konačno, to ne može biti korisno ni za održivost BiH'', rekao je, između ostalog, Božo Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close