Komšiluk

Otrovani psi: Najveći nevesinjski spor se nastavlja

Vijesti / Flash | 26. 03. 2015. u 12:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Već 5-6 godina imamo problema sa susjedima vezano za zemlju, za put kojeg su napravili preko naše zemlje. Vlast ništa ne rješava već godinama'', počinje svoju priču Ivica Čuljak hrvatski povratnik u mjesto Sopilja udaljeno osam kilometara od Nevesinja.

''Bilo je to na sudu. Tri puta se odbila tužba susjeda, ali nitko ništa ne poduzima'', kaže Čuljak za Bljesak.info tvrdeći kako preko drugih sumještana dobiva poruke kako, kako Hrvat, tu nema što raditi.

''Kad smo se vratili obnavljali smo imovinu i gradili smo ivičnjak od kuće prema regionalnom putu. Pa su im smetali ivičnjaci, ali su vještaci, koje je angažirao sud rekli kako to nikome ne smeta. Od tada imamo non-stop probleme'', kaže Čuljak.

Podsjeća kako im je prošle godine spaljena kuća te otrovan pas, a prošlog tjedna su im otrovana dva psa.

''Dolazio je sudski vještak jer je tužiteljstvo tražilo da izađe i da izvrši očevid i uzme briseve. No, to su napravili i prije godinu dana, pa se ništa ne radi'', kaže Čuljak, koji su u Sopilje vratio 2.000 godine.

Kaže kako su kontaktirali sve moguće institucije, od općinskih, crkvenih, stranačkih, međunarodnih, ali da im nitko nije dao nikakav odgovor.

''Nema koga nismo kontaktirali, svako kaže vidjet ćemo, a nama je sve gore i gore. Od policije, načelnika općine, do ministarstva za povratnike, do župnika, i pravoslavnog svećenika, pa i do HDZ-a. Sve ostaje na riječima'', rekao je Čuljak dodavši kako su o slučaju upoznati i ombdusmeni za ljudska prava, pa i OSCE-u.

No, i njegov susjed tvrdi skoro isto - da obitelj Čuljak njima onemogućuje normalan život.

Jedan službenik u administraciji Općine Nevesinje na pitanje jesu li upoznati s tim slučajem odgovorio nam je kako se radi samo o ''ljudima iste naravi'', a nikako o problemu koji bi se trebao razvlačiti kao nacionalno pitanje.

Momčilo Šiljegović, načelnik Općine Nevesinje, kaže kako je upoznat sa spomenutim slučajem i da ti sporovi traju više godina. Naglašava kako nije riječ o međunacionalnim sukobima neko o susjedskim nesuglasicama.

''Riječ je o imovinskim odnosima i sporu oko prolaska putom kojeg su jedni susjedi napravili na zemlji drugih. Poslije rata, nakon povrata, nije bilo nikakvih problema, ali je problem nastao zbog tog puta'', rekao je za Bljesak.info Šiljegović dodavši kako mu dvojica susjeda neprestano dolaze, pa čak i kada nije na poslu.

''U sve to su uključeni i policija i sudovi i lokalna vlast ne može ništa bez sudskog rješenja'', kaže načelnik općine i dodaje kako ni policija više ne zna što bi radila.

 

Priča o spaljenoj kući završila je i u medijima, a pojedini mještani tvrde kako je Čuljak sam sebi spalio kuću kako bi privukao pozornost javnosti na problem sa susjedima i blokadom spornog puta. Tada je objavljeno kako je spor nastao zbog pregažene kokoši.

''Mi nemamo ni s kim drugim problema samo s tim susjedima. Mi s njima ne dolazimo u kontakt, samo čujemo preko njihovih prijatelja kako nam poručuju 'Šta će oni ovdje''', kaže Čuljak za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close