Rezultati istrage

Otkriveno sedam srednjoškolaca koji su upućivali dojave o bombama

Vijesti / Crna Kronika | 26. 01. 2015. u 15:08 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici PS Novi Travnik, u suradnji sa službenicima PS Travnik i Vitez, otkrili su osobe koje su posljednje tri godine anonimno dojavljivale da su u srednjim školama u Novom Travniku, Vitezu i Novoj Biloj postavljene bombe.

U ovim slučajevima radi se o kaznenim djelima 'Ugrožavanja sigurnosti' iz člana 183.KZFBiH i njihovim izvršenjem izazvana je uznemirenost učenika i njihovih roditelja, kao i nastavnog osoblja škola u kojima su prijavljivanje postavljene bombe, a odlagan je i nastavni proces u tim školama.

Osim toga, službenici policije su bili primorani u svim slučajevima evakuirati škole, izvršiti kontra-diverzione preglede i poduzeti niz operativno taktičkih radnji na otkrivanju izvršitelja, što je dodatno opterećivalo materijalne i ljudske kapacitete policijskih struktura.

Na osnovu svih poduzetih mjera ustanovljeno je da postoje osnovi sumnje da su učenici 3. i 4. Razreda Elektrotehničke i Srednje muzičke škole iz Novog Travnika tijekom 2013., 2014. i 2015. godine u 12 slučajeva anonimno prijavili da su u prostorijama škola u Novom Travniku, Vitezu i Novoj Biloj postavljene bombe i da će eksplodirati za 15 minuta.

Osumnjičeno je ukupno 7 učenika iz Novog Travnika i Travnika, koji su ispitani u svojstvu osumnjičenih, privremeno su im oduzeti mobilni telefoni sa kojih su vršili dojave o bombama, a po kompletiranju predmeta protiv njih će biti podnesen izvještaj o počinjenom kaznenom djelu županijskom tužiteljstvu Travnik.

Iz MUP-a SBŽ napominju da će o rezultatima istrage službeno biti obaviješteno i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, te će se tražiti najoštrije sankcije protiv tih učenika, koje mogu rezultirati i isključenjem iz škole. Cilj svega toga da se svim mogućim počiniteljima ovakvih kaznenih djela pošalje jasna poruka o težini ovakvih djela i posljedicama koje prouzrokuju, te da ih se odvrati od činjenja bilo kakvih nezakonitih radnji, navedeno je u priopćenju iz Ureda komesara MUP-a SBŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close