Igra mačke i miša

Rusi: Vidjeli smo ukrajinski Su-25 pored Boeinga; Ukrajinci: Nije bilo lovaca

Vijesti / Flash | 23. 07. 2014. u 10:33 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski lovac Su-25 bio je 3 do 5 kilometara udaljen od malezijskog Boeinga prije njegova pada, rekao je u general Andrej Kartapolov iz glavnog stožera ruske vojske.

"Vidjeli smo da se ukrajinski zrakoplov Su-25 diže prema malezijskom Boeingu koji je od njega bio udaljen 3 do 5 km. Su-25 može letjeti na visini do 10.000 metara. Nosi rakete zrak-zrak s dometom 12 km i sigurno pogađa metu do 5 km", rekao je general na novinskoj konferenciji u Moskvi.

"Pitamo se: zašto je lovac letio na toj visini istodobno kad i civilni zrakoplov?", dodao je.

Suhoj Su-25 (NATO taj zrakoplov zove kodnim imenom Frogfoot) je primarno jurišni zrakoplov za napad na ciljeve na zemlji. Postoji mogućnost da se taj zrakoplov opremi raketom zrak-zrak R-60 (NATO naziv AA-8 Aphid) na toplinsko navođenje, dometa do osam kilometara, međutim to bi bilo dosta neuobičajeno, pogotovo s obzirom na to da ukrajinske zračne snage imaju u svom inventaru "čistokrvne" lovce Suhoj Su-27 i Mig 29.

General je naveo i druge podatke koji odgovornost za rušenje malezijskog Boeinga s 298 putnika prebacuju na ukrajinske snage.

"Nakon Donjecka malezijski zrakoplov je promijenio smjer i udaljio se od svog koridora 14 kilometara ulijevo. Zatim se pokušao vratiti u koridor, ali nije do kraja izveo manevar. U 17.20 h je uočen znatan pad brzine a u 17.23 h je nestao s radarskih ekrana ruskih kontrolora. Pitanje je zašto je izašao iz svog koridora, odnosno je li to navigacijska pogreška ili naredba ukrajinskih kontrolora", dodao je general Kartapolov.

General je usto kazao da su na dan nesreće rakete zemlja-zrak ukrajinskih snaga, koje mogu pogoditi metu na 35 kilometara udaljenosti, bile raspoređene nedaleko od Donjecka.

"Zašto su te ukrajinske snage bile ondje i na koga su bili uperili to protuzračno oružje kad svi znamo da borci (separatisti) nemaju zrakoplovstva", dodao je.

General je usto zanijekao da je Rusija proruskim pobunjenicima dopremila raketne sustave Buk kojima je, sumnja se, srušen zrakoplov na letu MH17, kao što vjeruju Kijev i Washington.

"Rusija nije pobunjenicima dala raketne sustave Buk ni drugu vrstu oružja i vojne opreme", ustvrdio je general.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko odbacio je ruske tvrdnje da je ukrajinski lovac letio blizu malezijskog putničkog zrakoplova oborenog prošloga tjedna, rekavši da su ukrajinski zrakoplovi u vrijeme nesreće bili prizemljeni.

Odgovarajući na tvrdnju ruskog ministarstva obrane da je ukrajinski zrakoplov letio tri do pet kilometara od malezijskog zrakoplova u vrijeme kada je srušen, Porošenko je za CNN rekao: "To nije istina!".

Podsjetimo, američke obavještajne službe vjeruju da su proruski pobunjenici vjerojatno zabunom srušili malezijski putnički zrakoplov i nisu pronašle dokaze o izravnoj umiješanosti ruskih vlasti u pad zrakoplova prošlog tjedna.

Prvi zrakoplov s tijelima odletio iz Ukrajine

Nizozemski transportni zrakoplov s prvih 16 tijela žrtava nesreće malezijskog zrakoplova odletio je iz zračne luke u Harkivu prema Nizozemskoj.

Počasna vojna straža unijela je lijesove u zrakoplov nakon kratkog, tužnog ispraćaja na pisti aerodroma.

Zamjenik ukrajinskog premijera Volodimir Grojsman rekao je na ispraćaju da je rušenje zrakoplova bio nehuman teroristički čin izveden uz pomoć Rusije. Kijev će učiniti sve da odgovorne privede pravdi, istaknuo je.

Kasnije bi iz Harkiva trebao poletjeti kanadski vojni zrakoplov s još 24 tijela.

A crne kutije iz malezijskog zrakoplova stigle su u Veliku Britaniju, objavilo je posebno ukrajinsko istražno povjerenstvo.

Malezijski dužnosnici koji su u utorak rano ujutro od proruskih separatista preuzeli crne kutije srušenog zrakoplova, tijekom dana predali su ih nizozemskom povjerenstvu za sigurnost koje predvodi međunarodnu istragu, s obzirom na to da je među stradalim putnicima bilo više od dvije trećine Nizozemaca.

Nizozemske vlasti u međuvremenu su od Velike Britanije zatražile da u njezinu uredu za zrakoplovne nesreće u Farnboroughu, na jugu Engleske, budu izvučeni podaci iz crnih kutija NH17 za potrebe međunarodne istrage, na što je Britanija pristala.

Očekuje se da bi podaci iz crnih kutija mogli rasvijetliti optužbe Zapada da je putnički zrakoplov srušen ruskom raketom zemlja-zrak ispaljenom s područja pod kontrolom proruskih separatista.

Australski premijer Tony Abbott, čiji se državljani također nalaze na popisu poginulih, upozorio je da još nije jasno koliko je tijela iz srušenog malezijskog zrakoplova dopremljeno u Harkiv, otkuda bi danas trebala biti transportirana u Nizozemsku, te koliko je još ostataka poginulih na mjestu nesreće.

Kopirati
Drag cursor here to close