Maroko

Otkrivena nova ćelija ISIL-a

Vijesti / Flash | 29. 04. 2016. u 18:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marokanski ministar unutarnjih poslova je rekao danas da je otkrivena “teroristička ćelija” koja se sastoji od tri osobe koje su od grupe Islamska država (IS) dobile instrukcije da osnuju ogranak organizacije na sjeveru Maroka.

‘’Središnji ured za sudsku istragu (...) uspio je otkriti terorističku ćeliju 29. travnja 2016. godine, sastavljenu od tri osobe koje su bile aktivne u gradu Nadoru (na sjeveroistoku) i pristalice Islamske države’’ tvrdi ministarstvo u priopćenju objavljenom polovinom dana.

‘’Osumnjičeni su dobili uputstva od lidera Daecha za uspostavljanje “emirata” (ISIL-a) na sjeveru kraljevine koji se zadužio da pripremi niz samoubilačkih napada autobombama protiv vitalnih i osjetljivih meta u kraljevini, uz logističku podršku terorističke grupe’’, dodaje se u tekstu koji koristi akronim na arapskom za ISIL.

Tri osumnjičene osobe će se pojaviti pred sudom na kraju istrage koja je u tijeku pod supervizijom tužiteljstva.

Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo krajem ožujka da je otkrilo “terorističku ćeliju” sastavljenu od devet osoba povezanih s IS-om u Libiji i koje se pripremalo da izvede “terorističke napade” u kraljevini. Početkom 2016. godine, direktor Središnjeg ureda za sudske istrage Abdelhak Khiam je rekao novinarima da je “Libija zemlja izbora za džihadiste u sjevernoj Africi, jer se Daech tamo implantirao (...), što predstavlja prijetnju za regiju arapskog Magreba i mediteranske zemlje”. Marokanske vlasti posljednjih mjeseci su povećale emitiranje priopćenja o otkrivanju ćelija povezanih s ISIL-om i uhićenja navodnih regruta za ovu grupu. Prema njima, više od 152 “terorističke ćelije” otkrivene su od 2002. godine, od kojih 31 od početka 2013. godine, jer su bile u bliskim vezama s ekstremističkim grupama koje su djelovale u Iraku i Siriji.

Institut specijaliziran za obavještavanja je priopćio u prosincu da se broj džihadističkih boraca prisutnih u Siriji i Iraku udvostručio u godini i po dana, popevši se najmanje na 27.000. Među njima, 8.000 su porijeklom iz Magreba, Tunis ostaje prva zemlja u ovoj regiji sa 6.000 džihadista u Siriji i Iraku, prema Sufan grupi, naveo je Le Figaro.

Kopirati
Drag cursor here to close