Loša slika

Osuda napada na novinarske ekipe u Banja Luci

Vijesti / Flash | 15. 05. 2016. u 13:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub novinara Banja Luka najoštrije osuđuje jučerašnja tri napada na novinarske ekipe koji su se dogodili na prosvjednima u tom gradu te još jednom upozorava političare da ne stvaraju atmosferu u kojoj se novinari pretvaraju u lake mete i u kojoj su mogući najgrublji obračuni - verbalni i fizički, s predstavnicima medija koji samo rade svoj posao.

U priopćenju se najoštrije osuđuje prijetnja koju je tajnik košarkaškog kluba "Mladi Krajišnik“ i aktivist SNSD-a u Banja Luci Brane Čovičković na društvenim mrežama izrekao novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću.

"Čovičković se nije slagao s Kovačevićevim načinom izvještavanja o prosvjedima u Banjoj Luci i to je bio direktan povod za obračun. Klub novinara smatra da su brutalne uvrede koje je Čovičković iznio na račun Kovačevića direktna prijetnja nasiljem i poziva nadležne institucije da zaštite novinara i cijeli slučaj do detalja ispitaju.

Policija je procijenila da u ovom slučaju nema elemenata krivične odgovornosti, iako je Kovačević uredno prijavio prijetnju.

Klub novinara Banja Luka osuđuje ovakvo ponašanje policije i poziva ih da zaštite novinare, bez obzira na to kojoj medijskoj kući pripadaju, navodi se.

Tijekom izvještavanja s mitinga na Trgu Krajine u više navrata građani su verbalno napali i novinarku BN televizije Daninu Milaković i snimatelja Pavla Ivanovića, dok je BN TV nazivana "neprijateljima“.

"Klub novinara smatra da su za ovakav odnos građana prema jednoj TV kući, zaslužne političke elite koje konstantno targetiraju pojedine medije i stvaraju negativnu atmosferu prema tim kućama i njihovim novinarima u javnosti", navodi se u priopćenju uz poziv svim političarima u RS da rade svoj posao i ne miješaju se u uređivačke politike medija u Republici Srpskoj, niti da ih nazivaju nepoželjnima i neprijateljima.


"Za svaki novi sličan napad smatrat ćemo odgovornima upravo one političare koji kreiraju takvu atmosferu", upozorava Klub novinara te oštro osuđuje i napad na novinara zagrebačkog RTL-a Petra Panjkotu koga je nepoznata osoba na Trgu Krajine udarila nakon što se, po završetku mitinga, uključivao uživo u program svoje medijske kuće.

"Smatramo da je ovim neodgovornim činom pojedinca u regiju poslana loša slika o Banjoj Luci koja važi za gostoljubiv grad u koji su dobrodošli, ne samo novinari, već i svi građani susjednih zemalja", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close