Grozno

Ostaci Kurbana razbacani po sarajevskim ulicama

Vijesti / Flash | 14. 09. 2016. u 12:16 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je treći dan Kurban-bajrama. Prema islamskim propisima svaki musliman i muslimanka koji u prva tri dana Kurban-bajrama budu imali jedan nisab, tj, imovine bilo koje vrste čija vrijednost odgovara iznosu srebra od 641,5 grama obavezni su da zakolju kurban, prenose Nezavisne novine.

Kurbansko meso se ni u kojem slučaju ne smije prodavati. Kako savjetuje Islamska zajednica u BiH, najbolji postupak je onaj koji je preporučio sam Muhamed a.s.: meso se razdijeli na tri jednaka dijela tako da se 1/3 podijeli siromasima, 1/3 rodbini, komšijama i prijateljima, a preostala trećina zadrži za sebe i svoju porodicu".

Međutim fotografije iz sarajevskih naselja koje je objavio portal "Radiosarajevo.ba", zgrozile su stanovništvo. Naime, kurbansko meso, dijelovi kurbana, bačeni su u kontejnere, i pored kontejnera... Pored nesnošljivog prizora i neugodnog mirisa, ovo nije ni po propisima, što potvrđuje i jedan od odgovora na zvaničnoj stranici Islamske zajednice, piše pomenuti portal.

"Najbolje je da se otpaci, odnosno neupotrebljivi dijelovi kurbana zakopaju u zemlju. Općenito, tu vrstu otpadaka treba zbrinuti sukladno zdravstvenim i sanitarnim pravilima, te pravilima o zaštiti okoliša," stoji na stranici Islamske zajednice. U KJKP 'Rad' su istakli da je uvijek, kada je riječ o hranjivom otpadu problem, jer se naseljima širi neugodan miris, a pored toga, ostavljaju mogućnost zarazama.

"U KJKP 'Rad' postoji odjel koji na poseban način se pobrine sa hranjivim otpadom. Ali, savjetuju se građani, da otpad odlažu na mjesta predviđena za to. Kada je riječ o kurbanskom mesu, činjenica je da po islamskim propisima ne smiju se tako odlagati dijelovi kurbanskog mesa.
Trebalo bi da se podijeli, očisti, pa tako i na predviđen način - zakopa", rekao je za Radiosarajevo.ba potparol KJKP 'Rad', Mirza Ramić.

Kopirati
Drag cursor here to close