Osobni odnosi lidera koče BiH
Nedeljko Čubrilović
OBJAVA: Petak, 19. svibnja 2017. 13:33
IZVOR: Fena
AUTOR: R.I.
Osobni odnosi lidera koče BiH
0

Ukazao je na činjenicu da su prepreke bržeg napretka BiH na putu europskih integracija ''pristran i nekoegzistentan odnos predstavnika međunarodne zajednice u BiH...''

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ukazao je danas da je potrebno da politički lideri u RS-u i na nivou zajedničkih organa u Bosni i Hercegovini učine dodatne napore na jačanju povjerenja i postizanju konsenzusa u vezi donošenja reformskih zakona na koje su se obavezali prihvatajući agendu evropskih integracija.

Čubrilović je, tijekom razgovora s izaslanstvom Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE), istaknuo kako je jedan od izraženih primjera nepovjerenja i opstrukcije u ispunjavanju preuzetih međunarodnih obveze nedavno blokiranje donošenja zakona o trošarinama u Parlamentarnoj skupštini BiH iako je to ugovorna obveza prema Europskoj banci za obnovu i razvoj i Europskoj investicionoj banci, a to je onemogućilo i nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, priopćeno je iz entitetskog parlamenta.

''Izraženo nefunkcioniranje zajedničkih organa vlasti na razini Bosne i Hercegovine odraz je osobnih odnosa i nepovjerenja među političkim liderima, a što će ima negativne posljedice na gospodarstvo, razvoj i životni standard građana'', rekao je Čubrilović, naglašavajući da takvo stanje ugrožava i sigurnost i stabilnost i put europskih integracija.

Ukazao je na činjenicu da su prepreke bržeg napretka BiH na putu europskih integracija ''pristran i nekoegzistentan odnos predstavnika međunarodne zajednice u BiH, nefunkcionalnost zajedničkih organa, uključujući i pravosuđe koje nije uspjelo da se na adekvatan način suprotstavi korupciji koja je prisutna u svim sferama političkog i društvenog života''.

Predsjednik Narodne skupštine je naveo i činjenicu da i Izborni zakon BiH ''omogućava političku korupciju i trgovanje poslaničkim mandatima što otežava napredak i iscrpljuje i građane i političke subjekte koji svake druge godine učestvuju u izbornom procesu''.

Naglasio je kako je ove probleme moguće riješiti objedinjavanjem općih i lokalnih izbora i definiranjem da zastupnički mandat pripada političkoj stranci, a ne pojedincu.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.