Pokrenuti postupak

Osnivači EU: Britanija treba otići što prije

Vijesti / Flash | 25. 06. 2016. u 12:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefovi diplomacija šest država osnivača Europske unije poručili su danas poslije sastanka u Berlinu da Britanija što prije treba početi proceduru izlaska iz EU-a kako Unija ne bi bila držana u stanju "limba", a Francuska je zatražila da novi britanski premijer hitno preuzme dužnost.

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Nizozemske, Italije, Belgije i Luksemburga suglasni su da London ne smije odgađati kompleksnu proceduru izlaska iz Unije, rekao je domaćin skupa, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

''Zajednički priopćavamo da proces mora početi što je prije moguće kako ne bismo završili u produženom razdoblju limba umjesto da se usredsredimo na budućnost Europe i radimo na njoj'', rekao je Steinmeier, prenosi AFP.

''Britanija mora hitno aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma koji omogućava da počnu pregovori o izlasku iz EU-a'', izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault poslije sastanka.

Ne bi bilo prihvatljivo da Britanija "igra mačke i miša", rekao je on novinarima.

''Naravno, treba biti imenovan novi britanski premijer i za to će vjerojatno biti potrebno nekoliko dana, ali ovo je hitno'', rekao je Ayrault.

On je istaknuo da je u intersu Britanije i Europljana da se izbjegne razdoblje neizvjesnosti koji bi imao financijske posljedice i koji bi mogao imati i ekonomske i političke posljedice, prenio je Reuters.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders je rekao da Europa mora pružiti odgovore na pitanja imigracije, sigurnosti i posla, a njegov nizozemski kolega Bert Koenders istaknuo je da Europa ne može prihvatiti politički vakum.

''Ne možemo se ponašati kao da je sve po starom'', rekao je on.

Vrijeme je izuzetno važno, istaknuto je nakon sastanka kom su prisustvovali i šefovi diplomacija Italije i Luksemburga, Paolo Gentiloni i Luksemburga Jean Asselborn.

''Razumijemo i poštujemo rezultat referenduma i razumijemo da je Britanija sada koncentrisana na sebe. Ali London nema odgovornost samo prema Britaniji. Sada se i nama mora omogućiti da se usredsredimo na budućnost Europe a to znači da poslije odluke Britanije mora početi proces njenog izlaska'', rekao je Steinmeier okružen ministrima, navodi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close