Pijani pohod

Osmorica optuženih za napad na džamiju plinskom bocom

Vijesti / Flash | 07. 11. 2015. u 08:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko tužiteljstvo Hercegbosanske županije podiglo je optužnicu, a sudac za prethodno saslušanje Općinskog suda u Livnu optužnicu potvrdio protiv Tomislava Pavkovića (1987), Ante Tokića (1989), Ivana Petrovića (1987), Jake Jakovljevića (1988), Marka Gavrana (1992), Maria Zlomislića (1991), Slavka Ivankovića (1990) i Josipa Pavkovića (1990), zbog kaznenog djela "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti".

U optužnici je navedeno da je spomenuta skupina mladića u noći 14./15. kolovoza ove godine konzumirala alkohol u većem broju ugostiteljskih objekata na području Posušja, a potom su se dogovorili da odu u selo Omerovići kod Tomislavgrada kako bi ''dignuli džamiju u zrak'' i prestrašili tamošnje stanovnike.

''S tim ciljem je Tomislav Pavković otišao do jedne benzinske crpke na području Posušja i kupio bocu plina koja se koristi u domaćinstvima i vratio se vozilom do ostalih. Potom su se s dva vozila uputili k Omerovićima gdje su stigli oko 5.30. Zaustavili su se ispred džamije te su ispred ulaznih vrata dvorišta džamije ostavili plinsku bocu iz koje su povremeno ispuštali plin. U međuvremenu su staklenom bocom razbili zadnje vjetrobransko staklo na vozilu Passat u vlasništvu Seme Nuhić, a nakon toga su se vozilima odvezli ispred kuće Zajima Đulića. Na tom mjestu uz galamu, mještanima su psovali ''Boga i balijsku majku'' te istima upućivali prijetnje govoreći ''gotovi ste'''', navodi se u optužnici.

U optužnici dalje stoji da su na seoskom putu primijetili Zajima Đulića kojeg je jedan od mladića iz grupe napao potrčavši za njim.

''Đulić je uspio pobjeći pri tome upozoriti i brata Zijada da se skloni. Zijad Đulić je uspio pobjeći u štalu gdje se sakrio među stoku. Jedan od optuženih mladića je uz psovku i galamu Zijada Đulića pozivao da izađe iz štale riječima “izlazi, j.... ti balijsku mater”. Za to vrijeme je Ante Tokić drvenom cjepanicom razbio vjetrobransko staklo na vozilu Mercedes vlasništvo Zajima Đulića. Optuženi su se nakon toga odvezli do kuće Alije Rahmanovića. Iz vozila su izašli Tomislav Pavković i Ante Tokić, a jedan od njih je staklenom bocom razbio prozor na kući Rahmanovića. Nakon toga su optuženi napustili selo Omerovići'', navodi se u optužnici.

Izjašnjenje o krivnji optuženih planirano je za 27. studenog ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close