Izbori

Osmanović: Nema rješenja 'ispod stola' za Mostar

Vijesti / Flash | 28. 04. 2016. u 14:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas će na sjednici analizirati aktivnosti za predstojeće općinske izbore i aktivnosti koje glavni operativni izborni stožer provodi, a u fokusu sjednice bit će zajednički nastup na izborima SDA i SBB-a u pojedinim općinama.

U izjavi za medije uoči sjednice članovi Predsjedništva SDA Amir Zukić i Adil Osmanović su potvrdili da tamo gdje SDA ima izabrane kandidate kandidati su SDA, tamo gdje ima SBB kandidati će biti iz SBB-a, u sredinama gdje nema kandidata, dogovorit će se i podržati najbolja moguća rješenja, i o nastupu zajedničkih kandidata.

Zukić je pojasnio, da će na sjednici biti govora i o donošenju potrebnih odluka da bi stranački organi mogli pristupiti procesu kandidiranja osoba koje će se nalaziti na listama za općinska vijeća, skupštine, nositelja lista i kandidata za načelnike.

To su dodatni kriteriji na osnovu kojih će naši općinski odbori izvršiti selekciju, dodao je Zukić.

Govoreći o zajedničkim kandidatima SDA i SBB-a, na lokalnim izborima Zukić smatra da je korektna ponuda od SBB-a, a koju bi Predsjedništvo SDA trebalo potvrditi da bi radni timovi mogli usuglasiti, te prijedloge i s lokalnim organizacijama.

''Zajednički nastup će biti i u Republici Srpskoj, u povratničkim općinama, u Federaciji BiH i to je sasvim korektan prijedlog koji bi dalje reflektirao parlamentarnu većinu koja postoji na federalnim i županijskim razinama, a koja bi bila spuštena i na lokalnu razinu'', istakao je Zukić.

S obzirom na to da nije došlo do dogovora o Mostaru, te da je opozicija optužila SDA i HDZ BiH da 'ispod stola' imaju paket dogovor kao jedinstveno rješenje Mostara, Osmanović je kazao da ne postoji nikakav akt koji bi bio 'ispod stola', a čak i da se opozicija okupi oko rješenja Mostara, oni to ne bi uradili, ''jer da je jednostavno, pitanje Mostara bi davno bilo riješeno''.

''Pitanje Mostara je teško i kompleksno i nastoji se doći do kvalitetnijeg rješenja. Ono što SDA traži jeste da Mostar bude riješen onako kako bi najbolje odgovaralo svim građanima Mostara'', kazao je Osmanović.

Komentirajući neobjavljivanje rezultata popisa stanovništva BiH 2013.godine, Osmanović je naglasio da popis neće propasti, da je baza podataka trenutno dostupna i da o njoj brine Agencija za statistiku BiH.

''Entitetski zavodi za statistiku nemaju bazu podataka i ne mogu objaviti konačne rezultate. Očekujem i ponovno pozivam prije svega direktora Agencije i njegove zamjenike da iznađu rješenje, da se usvoji metodologija obrade popisne građe i da se stvore uvjeti kako bi se rezultati popisa objavili'', rekao je Osmanović.

Kaže da ima određenih nesuglasica, ali smatra da politiku treba odstraniti i taj posao trebaju raditi metodolozi, stručnjaci, a dodajući da je ''očigledno da se ne mogu miješati statistika i politika".

 

Predsjedništvo Naše stranke osudilo je neodgovornost političkih stranaka, nakon što na jučerašnjoj sjednici zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegvoine nisu usvojili izmjene Izbornog zakona, kojim bi se omogućilo održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Članica Predsjedništva Naše stranke i predsjednica Gradskog odbora te stranke u Mostaru Irma Baralija kazala je da su građani Mostara pratili zasjedanje Doma, budući da bi se lokalni izbori trebali raspisati sljedeći tjedan.

''Epilog sjednice i još jedna propala prlika za pronalaženje rješenja za Mostar pokazali su da su vladajućim strukturama najvažniji vlastiti politički i financijski interesi, a nikako osnovni demokratski principi i prava građana Mostara'', mišljenje je Baralije.

Ocijenila je da dvostranačkoj vlasti u Mostaru izbori ne trebaju, ali većini Mostaraca ovakvo stanje nije prihvatljivo i protivno je osnovnim političkim pravima građana Mostara.

Izrazila je očekivanje da će zastupnici Zastupničkog doma PSBiH pokazati odgovornost te do raspisivanja izbora, koje je najavljeno za 4. svibnja, pronaći rješenje za Mostar, priopćeno je danas iz Naše stranke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close