Egipat

Oslobođeni novinar Al Jazeere otputovao u rodnu Australiju

Vijesti / Flash | 01. 02. 2015. u 17:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinar Al Jazeere Peter Greste u nedjelju je oslobođen iz kairskog zatvora i otputovao je u rodnu Australiju iz Egipta nakon 400 dana u zatvoru pod optužbama koje uključuju pomaganje terorističkoj grupi, priopćili su sigurnosni dužnosnici.

Nije bilo nikakvih vijesti o sudbini dvojice njegovih kolega iz Al Jazeere - Kanađina egipatskog porijekla Mohameda Fahmyja i Egipćanina Bahera Mohameda - koji su također uhićeni u slučaju koji je izazvao međunarodne osude.

Njih trojica su osuđeni na deset godina zatvora pod optužbama u obimu od širenja laži do pomaganja terorističkoj organizaciji - terminu kojim se označava zabranjeni pokret Muslimansko bratstvo.

Fahmyjeva vjerenica izjavila je kako se nada da će on uskoro biti oslobođen iz kairskog zatvora Tora i da će biti deportiran u Kanadu.

''Njegova deportacija je u završnoj fazi. Mi smo optimistični'', izjavila je Marwa Omara za Reuters.

Tempiranje Gresteovog oslobađanja došlo je kao iznenađenje, samo nekoliko dana nakon što je Egipat pretrpio jedan od najkrvavijih napada militanata u posljednjim godinama. Više od 30 pripadnika snaga sigurnosti ubijeno je u četvrtak navečer na Sinaju, a ratoborne izjave predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija nagovještavaju da on nije raspoložen za kompromise.

Mnogi Egipćani smatraju Al Jazeeru, sa sjedištem u Kataru, kao snagu postavljenu da destabilizira zemlju, što ohrabruju i lokalni mediji koji su nazvali njene novinare "ćelijom iz Marriotta" jer rade iz hotela koji pripada tom američkom lancu.

Egipatske vlasti optužuju Al Jazeeru da podržava Muslimansko bratstvo, pokret koji je ondašnji vojni zapovjednik Sisi svrgnuo u 2013.

Al Jazeera je priopćila da njena kampanja na oslobađanju svojih novinara u Egiptu neće biti završena dok sva trojica ne budu puštena na slobodu.

''Sretni smo što će se Peter i njegova obitelj spojiti. To je bilo nevjerojatno i neopravdano iskušenje za njih, i oni su se nosili s tim s nevjerojatnim dostojanstvom'', navodi TV mreža u priopćenju.

''Mi nećemo odmarati dok Baher i Mohamed također ne budu oslobođeni. Egipatske vlasti imaju nadležnost da to dovrše na primjeren način danas, i to je točno ono što moraju učiniti'', dodaje se u priopćenju.

Slučaj uhićenja novinara doveo je do povećanja napetosti između Egipta i Katara, iako su se povećale spekulacije da je saudijsko posredovanje poboljšalo veze, povećavajući mogućnost da će Sisi deportirati ili osloboditi novinare.

Kopirati
Drag cursor here to close