Deset godina od osnutka

Oružane snage BiH spremne su odgovoriti svim izazovima

Vijesti / Flash | 30. 11. 2015. u 18:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Oružane snage BiH (OS BiH), koje su osnovane 1. prosinca 2005. godine u okviru dobro pripremljene i implementirane reforme, pokazale su kako mogu odgovoriti na brojne sigurnosne i druge izazove u BiH i svijetu promovirajući mir i osiguravajući sigurnost'', istaknuto je danas u Sarajevu u Domu Oružanih snaga BiH.

Načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general pukovnik Anto Jeleč je na press-konferenciji povodom 1. prosinca - Dana Oružanih snaga BiH kazao da su OS BiH u tom razdoblju narastale, stasale, bile jače i sposobnije, te spremne da odgovore na sve pred njih postavljene izazove i u tome su postigle dobre rezultate. Potvrde za to stižu od civilnih vlasti, stanovništva, međunarodne zajednice.

''Nismo prestajali s radom na čišćenju prostora zagađenih minama u BiH dugi niz godina. Također, pripadnici OS BiH posljednjih godina vrijedno su radili na rješavanju viškova zastarjelog naoružanja, te postavili bolje standarde u domeni kvalitetnijeg upravljanja skladištima i streljivom. OS BiH također su pomagale civilnim strukturama na obnovi nakon prošlogodišnjih poplava'', kazao je među ostalim Jeleč.

Pomoć u prirodnim nepogodama

Pomogli su i obnovili dva mosta u općini Derventa, sudjelovali u gašenju požara u Livnu, Treskavici i drugdje.

''Evakuacija unesrećenih zrakom je bila jedan od glavnih zadataka i tu smo uvijek spremni pomoći. Ponosni smo na rezultate na koje smo postigli i na vojnike koji rade za dobrobit BiH i dobrobit mira u svijetu'', kazao je Jeleč dodajući kako OS BiH kontinuirano rade na podmlađivanju kadrova koji sudjeluju u misijama uspostavljanja i očuvanja mira u svijetu.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš čestitala je svim pripadnicima OS BiH njihovu godišnjicu i izrazila zahvalnost za sve ono što su u posljednjih deset godina uradili u jačanju institucija i odgovarajućem predstavljanju BiH u svijetu, ali isto tako u jačanju integracija unutar BiH.

Ojačati strukturu Oružanih snaga

Govoreći o planovima i prioritetima, Pendeš je kazala da se mora intenzivno raditi prije svega na jačanju strukture OS BiH.

''Očekujem da će već u prvom mjesecu sljedeće godine Predsjedništvo BiH usvojiti dokument Pregled obrane, koji bi trebao jasno definirati kakve to OS očekujemo, vidimo i što trebamo uraditi kako bismo u potpunosti modernizirali OS, educirali ljude unutar OS, zatim šta je potrebno još nabaviti, a sve to moramo implementirati u proračunske zahtjeve. Očekujem od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, ali i od Parlamenta da će imati razumijevanja na naš proračunski zahtjev'', kazala je Pendeš.

Dodala je da su prema Vijeću ministara dostavili jedan zahtjev gdje su planirali određeni broj projkata, u prvom redu, zanavljanje resursa OS. Naši pripadnici OS, kako je istaknula, pokazuju da su bez obzira na ograničene resurse uvijek u mogućnosti biti rame uz rame sa svim drugim pripadnicima, čak i NATO zemalja. To su pokazali i protekle godine kada su bile poplave, na vojnim vježbama koje su održane ne samo u BiH, nego i u Europi, kao i prilikom sudjelovanja u mirovnim misijama.

''Ponosni smo na naše Oružane snage što su jedan od faktora jedinstva u BiH i takve trebaju i ostati'', kazala je Pendeš.

Terorizam je opća prijetnja za sigurnost BiH

Desetu godišnjicu postojanja Oružanih snaga BiH obilježilo je i tragično stradanje dvojice vojnika OS BiH koji su ubijeni u blizini vojarne OS BiH u Rajlovcu.

''Terorizam nema ni vjeru ni naciju. To je opće zlo i prijetnja s kojom se susrećemo ne samo mi u BiH nego dijeljem svijeta. Odgovarajući odgovor na bilo kakve terorističke ili druge napade ne može biti samo u okviru djelokruga rada Ministarstva obrane i OS BiH, nego i svih instiucija BiH, sigurnosnih i obavještajnih'', izjavila je Pendeš.

Navela je da sada ne mogu ništa detaljnije komentirati - niti ubojstvo dva pripadnika OS BiH, kao ni napad na generala Antu Jeleča koji se dogodio u tunelu Salakovac, sve dok istražni organi BiH ne završe istragu.

Ministrica Pendeš je dodala da je terorizam nešto sa čime se svi trebamo suočiti, jer to je opća prijetnja za sigurnost BiH, kao i za i buduće investicije.

''Informacije od sigurnosnih struktura o ovim događajima još nismo dobili i planiram im uputiti dodatni zahtjev za informiranje da vidimo dokle su stigli i što su preduzeli'', kazala je Pendeš.

Kopirati
Drag cursor here to close