Dojava!

Oružane snage BiH: Pojačane mjere nadzora skladišta naoružanja i streljiva!

Sci-Tech / Tehnologija | 17. 12. 2016. u 23:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane i Zajednički stožer Oružanih snaga BiH uveli su pojačane mjere sigurnosti na svim lokacijama u njihovoj nadležnosti, a poseban naglasak stavljen je na skladišta naoružanja i municije.

Pojačane mjere uvedene su 10. propsinca navečer i još su na snazi.

Zamjenik ministra obrane BiH Boris Jerinić kaže da se radi o reakciji na informaciju koja je stigla iz Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA).

"Reagiramo na svaku informaciju koju dobijemo od OBA. To su redovni poslovi. OBA je došla do određenih saznanja i dala informaciju povjerljive prirode pa ne mogu iznositi detalje zbog čega su poduzete ove mjere", kazao je Jerinić za "Glas Srpske" i dodao kako će pojačane mjere sigurnosti biti na snazi do daljeg i da stanovništvo nema razloga za brigu.

Glasnogovornica Ministarstva obrane BiH Uma Sinanović rekla je "Glasu Srpske" da će proslijediti informacije u vezi sa poduzimanjem pojačanih sigurnosnih mjera čim ih dobije od nadležnih službi, ali odgovor nije stigao.

Zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga Mirko Tepšić i direktor OBA Osman Mehmedagić novinarima nisu odgovarali na telefonske pozive.

Mjere sigurnosti bile su podignute na najviši nivo i kada je u studenom prošle godine terorista Enes Omeragić u Rajlovcu ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH i ranio još tri osobe.

Posljednjih godina u Oružanim snagama zabilježen je niz afera u vezi sa nestankom oružja i municije iz vojnih skladišta. Zato Ministarstvo obrane odavno provodi inspekciju svih skladišta naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava pri Oružanim snagama, ali još nije poznato koliko naoružanja i vojne opreme ima u skladištima.

Ranije je utvrđeno da je iz vojnog skladišta vojarne u Visokom nestalo 47 pištolja, dok je u Busovači nestalo 8.500 komada municije i desetak ručnih bombi. U Doboju je na putu od vojarne do poligona za uništavanje nestalo 5.000 granata.

U vojarni u Mrkonjić Gradu zabilježen je nedostatak navodeće rakete "fagot" namijenjene za uništavanje tenkova. Iz tvrtke "Pretis", u kojoj se vrši uništavanje nepotrebnog naoružanja i municije, nestalo je 11,5 tona eksploziva.

Kopirati
Drag cursor here to close