bivši gradonačelnik

Oručević: Ne može se dozvoliti da budu dva Mostara, to su priče za malu djecu

Vijesti / Flash | 19. 03. 2016. u 08:15 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

‘’Mi vrlo dobro znamo šta želi HDZ. HDZ želi dominantno hrvatski grad i kroz glasanje uz pomoć te dominacije da počne upravljanje Mostarom kao svojim stolnim gradom. To su htjeli i kad sam ja bio gradonačelnik, pa im to nije uspjelo. Htjeli su jednu hrvatsku općinu, pa im je nisam dozvolio, ne postoji hrvatska i bošnjačka općina”, kazao je bivši mostarski gradonačelnik Safet Oručević u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem.

‘’Ne može se dozovoliti da budu dva Mostara. Ni ono simbolično, ni ono ovako ni ono onako, kako to oni vole da kažu. I kako to oni vole da kažu, jednu ćemo jedinicu malo ovamo, a drugu ćemo malo tamo. To su priče za malu djecu. Ne znam koliko stoji iza toga, ako stoji onda je mislim na pogrešnom putu’’, rekao je Oručević dodavši da, ‘’ako se prelomi ovo onda postoji mogućnost da se prelomi u mnogo teže stvari’’.

‘’Prije svega mi moramo stati iza toga da Hrvati moraju rješiti svoje hrvatsko pitanje. Odlično, ali moramo znati kako će ga rješiti. Ovako rješavanje Mostara vodi u teritorijalno rješavanje i bošnjačkog i hrvatskog pitanja. Svako je dozvoljeno, svaka ravnopravnost je potrebna i hrvatskog naroda svuda i siguran sam da su ugroženi i vidio sam to svojim očima. Dakle mora im se dati potpuna ravnopravnost, samo teritorijalna ravnopravnost i teritorijalna podjela apsolutno ne dolaze u obzir. To ne može proći’’, rekao je nekadašnji gradonačelnik Mostara.



Dodao je kako bi prijedlog o dvije općine u Mostaru bio ‘’incijalna kapisla za stvaranje trećeg entiteta, kojom bi se riješilo hrvatsko pitanje na drugim prostorima, kojim bi se tražila hrvatske općine’’.

‘’Onda bi se te hrvatske i bošnjačke flekice pojavile po Federaciji. Republiku Srpsku svakako znamo kako izgleda, znači ja ne vidim takvu Bosnu i Hercegovinu. Ja vidim da je ovo jedan teški povijesni period koji treba preći preko svih nas’’, rekao je.

‘’Mislim da bi mogla biti kapsila za druga loša rješenja u Bosni I Hercegovini, ali postoji mnogo drugih snaga. HDZ vodi svoju bitku. Dragan Čović je jedan mudar političar. Mudar, zna šta radi, hoće za svoj narod I neka hoće. Bori se i daje golove, to je njegovo pravo. Bitno je šta sa druge strane’’, dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close