Uz mjere zabrane

Orić pušten; Čović: Sretni smo da je Naser na slobodi

Vijesti / Flash | 26. 06. 2015. u 17:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naser Orić, zapovjednik u području Srebrenice, pušten je na slobodu, potvrđeno je iz Suda BiH.

‘’Orić neće biti zadržan u pritvoru. Tužiteljstvo BiH zatražilo je samo mjere zabrane. Ročište je u ponedjeljak’’, kazali su u Sudu.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičenog Nasera Orića.

Predložene mjere zabrane uključuju ograničenje kretanja i boravka osumnjičenog, zabranu kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te periodično javljanje nadležnom policijskom organu.

Postupajući tužitelj je ocijenio da su predložene mjere dovoljne da se osigura neometano vođenje postupka.



U slučaju nepoštivanja neke od predloženih mjera zabrane, može se pokrenuti  prijedlog za određivanje mjere pritvora.

"Obrana je zadovoljna odlukom Tužiteljstva i Suda BiH", kazala je kratko za agenciju Patria Lejla Čović iz ureda odvjetnice Vasvije Vidović, nakon što je njihov branjenik ratni zapovjednik Armije RBiH Naser Orić pušten na slobodu.

Čović je dodala kako obrana Orića ima puno povjerenje u pravosudne institucije BiH koji će dalje nastaviti voditi slučaj.

Podsjećamo, Orić, koji je bio u pritvoru u Švicarskoj, danas popodne stigao je na sarajevski aerodrom gdje je predat nadležnim organima BiH nakon što je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zatražilo od Švicarske njegovo izručenje.
Savezni ured za pravdu Švicarske jučer je po pojednostavljenom postupku odobrio izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini. Orić je uhićen 10. lipnja u Thonexu, Ženeva, a po nalogu Saveznog ureda za pravdu i određen mu je ekstradicijski pritvor.

Nalog za uhićenje Saveznog ureda za pravdu zasnivao se na zahtjevu za uhićenjem izdanim od srbijanskih vlasti zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Prilikom saslušanja o zahtjevu za uhićenje Orić se izjasnio da nije suglasan s izručenjem Srbiji. Savezni ured za pravdu je stoga od srbijanskog Ministarstva pravde zahtijevao da dostavi formalni zahtjev za ekstradiciju, koji je stigao 22. lipnja.

U međuvremenu je i Ministarstvo pravde BiH poslalo zahtjev za izručenjem Orića, a kako bi se mogla nastaviti tekuća kaznena istraga za ratne zločine protiv civilnog stanovništva koja se vodi protiv njega.

Orić se 25. lipnja prilikom saslušanja po ovom zahtjevu izjasnio suglasnim da bude izručen BiH. Time je Savezni ured za pravdu po pojednostavljenom postupku stekao osnovu da odobri neodložno izručenje. Ova brza odluka bila je također moguća jer Savezni ured za pravdu na osnovu kriterija koji su utvrđeni Europskom konvencijom o ekstradiciji daje prednost bosanskohercegovačkom zahtjevu.

Prilikom donošenja odluke od odlučujuće važnosti je bilo što se oba zahtjeva odnose na ista kaznena djela počinjena u BiH i što je Orić državljanin BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close