najopsežnija optužnica

Optužnica protiv Zadranina zbog zločina u Posavini

Vijesti / Flash | 28. 11. 2014. u 11:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv hrvatskog državljanina Mladena Kurdije iz Zadra, kojega tereti za ubojstva i zlostavljanja većeg broja srpske nacionalnosti na području Bosanske posavine.

Kako je potvrdio glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić Kurdija (56) je tijekom rata bio pripadnik 101. brigade HVO-a i tamo je obnašao dužnost zapovjednika postrojbe vojne policije. Trenutno se nalazi u Hrvatskoj i nedostupan je bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu, predmet bi mogao biti prepušten na procesuiranje Županijskom sudu u Zadru kao mjesno nadležnom sudu, s obzirom da ni Hrvatska kao ni BiH ne izručuju svoje državljane optužene za ratne zločine.

U optužnici se navodi kako je Kurdija osobno i s drugim pripadnicima HVO-a počinio ratni zločin nad više desetaka osoba srpske nacionalnosti koje su bile nezakonito zatočene u zgradi policije u Bosanskom Brodu kao i na lokalnom nogometnom stadionu.

U optužnici se navodi da su žrtve mučene, zlostavljane i premlaćivane te je ubijeno ili je od posljedica premlaćivanja preminulo više od 10 zatočenika. Nekoliko drugih zatočenika odvedeno je nakon čega im se gubi svaki trag, a njihova tijela su pronađena i ekshumirana tek nakon rata.

Dio optužnice odnosi se i na silovanje i seksualno zlostavljanje većeg broja žena srpske nacionalnosti, nad kojima su počinjena višestruka silovanja, na različitim lokacijama, kao i silovanja na izrazito ponižavajući način, izvršena pred drugim zatvorenicima, te u jednom slučaju pred suprugom silovane žrtve.

Kurdiju se tereti i za nezakonito odvođenje većeg broja civila u živi štit na crtu bojišnice.

Iz Tužiteljstva BiH su istaknuli kako je ovo do sada najopsežnija optužnica koja se odnosi na ratne zločine i stradanja žrtava srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda i Bosanske posavine.

Kopirati
Drag cursor here to close