Ročište

Optuženi za zločine u Dretelju se nije pojavio pred sudom

Vijesti / Flash | 13. 11. 2014. u 11:24 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Optuženi u predmetu Ivan Ančić nije se pojavio na današnjem ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH. Sud Bosne i Hercegovine je dana 8. siječnja 2014. potvrdio optužnicu kojom se optuženi Ivan Ančić tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Ivan Ančić u razdoblju od kraja lipnja 1993. godine do sredine kolovoza 1993. godine, u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike BiH, kao pripadnik III (V) bojne Vojne policije HVO-a, u svojstvu upravnika logora Dretelj i istovremeno pomoćnika zapovjednika III (V) bojne Vojne policije za Jug i zapovjednika vojarne Dretelj vršio nadzor i imao potpunu kontrolu nad uvjetima u logoru Dretelj, gdje je bilo zatvoreno oko 2000 civila bošnjačke nacionalnosti sa područja općina Stolac, Čapljina, Prozor, Neum, Ljubuški, Mostar i dr.

U optužnici se navodi da je optuženi Ivan Ančić počinio, te podstrekavao i pomagao u činjenju nečovječnog postupanja, mučenja, ubojstva, namjernog nanošenja snažnih tjelesnih i duševnih bolova i patnje, tjelesnih ozljeda, izgladnjivanja, pljačkanja, prisiljavanja na prinudni rad, te kao nadređena i odgovorna osoba propustio da poduzme razumne mjere u sprječavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinitelja ovih djela, priopćeno je iz Suda BiH, prenosi Fena.

Nakon što su vještaci sudske medicine zaključili da optuženi Ivan Ančić nije nesposoban za suđenje, Tužiteljstvo je zatražilo određivanje pritvora i raspisivanje tjeralice. Ančić, koji živi u Hrvatskoj, ponovno se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici za zločine počinjene u ljeto 1993. godine u logoru 'Dretelj' kod Čapljine.

Na prošlom ročištu, održanom 30. rujna, Sud BiH je od odvjetničkog ureda 'Primorac i partneri' dobio obavještenje da Ančić ima zdravstvenih problema. Po nalogu Suda, vještaci sudske medicine su sačinili nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju optuženog.

Vještak Senad Pešto je, na osnovu nalaza sa Kardiovaskularne klinike u Splitu, rekao da je Ančić imao infarkt srca, ali da su doktori reagirali u optimalnom vremenu. Prema njegovom zaključku, nema smetnji da optuženi prisustvuje suđenju, objavio je Justice report.

Vještakinja neuropsihijatrica Enra Suljić je kazala da je optuženi Ančić imao terapije i da je ranije liječen zbog posttraumatskog poremećaja. Ona je zaključila da ne postoji razlog zbog kojeg optuženi ne bi mogao prisustvovati suđenjima s određenim pauzama.

Tužiteljstvo tereti za zločine Ančića kao nekadašnjeg upravnika logora 'Dretelj' i zapovjednika vojarne 'Dretelj'. "Imao je potpunu kontrolu nad uvjetima u logoru 'Dretelj' i nad životima oko 2.000 civila bošnjačke nacionalnosti", navodi se u optužnici.

 

Kopirati
Drag cursor here to close