Ugovor

Optužen bivši ministar zbog 250.000 KM

Vijesti / Flash | 22. 06. 2017. u 12:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okružno tužiteljstvo u Banja Luci podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra unutranjih poslova Republike Srpske Radislava Jovičića i direktora firme Optel Aleša Majkića zbog potpisivanja ugovora kojim je entitetskom proračunu nanesena šteta veća od 250.000 KM.

Optužnica tereti Jovičića je s firmom Optel i njezinim direktorom Majkićem potpisao ugovor o nabavci opreme za sustav radio-veza, po kojem je toj firmi avansno isplaćeno 260.445 KM iako je znao da firma posluje s gubitkom.

Kako je navedeno u optužnici, oprema nije isporučena, zbog čega se Jovičić tereti za nesavjestan rad u službi, a Majkić za krivično djelo izdavanja čeka bez pokrića, čime je entitetski proračun oštećen za 260.445 KM.

''Jovičić je, kao ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, 23. rujna 2013. godine propustio dužnost nadzora da se u Ugovor unese odredba koja se odnosi na bankarsko jamstvo, a radi osiguravanja izvršenja ugovorene obveze, povrata avansa, iako je znao da Optel posluje s gubitkom'', navedeno je u optužnici, prenosi BIRN-Justice Report.

U Okružnom tužiteljstvu smatraju da je Jovičić time očigledno nesavjesno postupao u vršenju službe, iako je bio dužan i svjestan da uslijed njegovih radnji može nastupiti veća materijalna šteta.

Nakon što oprema nije isporučena, Majkić je 2. rujna 2014. godine s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske zaključio sporazum o izvansudskom poravnanju, radi povraćaja uplaćenog avansa i zatezne kamate u iznosu od 42.149 KM.

''U namjeri da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, Majkić je izdao četiri bianko potpisane i ovjerene mjenice, iako je znao da za izdane mjenice nema pokriće'', navedeno je u optužnici.

Iz Osnovnog suda su potvrdili da su primili optužnicu i da će naknadno odlučiti hoće li biti potvrđena.

Kopirati
Drag cursor here to close