Različiti stavovi

Oprečna mišljenja izaslanika Doma naroda PS BiH o referendumu u RS

Vijesti / Flash | 15. 07. 2015. u 13:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić (SDS) kazao je danas novinarima u Sarajevu da zemlje članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) konsenzusom trebaju odlučiti je li provođenje referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH u Republici Srpskoj u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

Podvukao je da je priča o radu pravosudnih institucija u BiH post festum priča jer su predstavnici SDS-a kada je trebalo upozoravali da to ne treba raditi kako se ne bi došlo u ovakvo stanje, a sada se to pitanje koristi kao ozbiljni politički sukob.

''Nadam se da ćemo to prevazići u skladu s voljom naroda bez obzira hoće li biti ili ne referenduma, ali ovo pitanje treba promatrati kao izdvojeno kako se zbog njega ne bi iz vida izgubila ekonomsko-socijalna pitanja građana'', stav je Tadića.

Izaslanik u Klubu Bošnjaka Safet Softić (SDA) ocjenjuje da bi održavanje referenduma u konačnici najviše naštetilo vlastima u Republici Srpskoj.

''Iz rasprave koja je vođena jučer i danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) u vezi s ovim pitanjem pokazuje se da će najviše štete imati predstavnici srpskog naroda jer se koriste teške riječi i kvalifikacije'', pojasnio je Softić.

Mišljenja je da rasprava o ovom referendumu služi kao moneta za potkusurivanje srpskih političkih predstavnika u RS-u.

''To u konačnici da li se referendum održao ili ne neće imati ozbiljne repekusije na ustavno ustrojstvo BiH i ono što je dostignuti stupanj političkog života, ali ono što do sada vidimo je da će RS za ovo platiti cijenu'', zaključio je Softić.

Izaslanik u Klubu Hrvata Martin Raguž (HDZ 1990), komentirajući referendum, ocijenio je da je došlo vrijeme da na dnevnom redu svih parlamenata budu europski prioriteti, reforme i korištenje ispružene ruke Europske unije.

''Rano je procjenjivati šta će sve proizvesti takva vrsta odluke. Ona će otvoriti Pandorinu kutiju u BiH. Nadam se da se nećemo vraćati nazad nego da ćemo smoći snage da referendum kao demokratski oblik izražavanja narodne volje ne budu korišten za daljnju razgradnju odnosa u BiH te slabljenje njenog integriteta i europske budućnosti'', kazao je Raguž.

Zastupnici NSRS-a razmatraju prijedlog predsjednika Republike Milorada Dodika o raspisivanju republičkog referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Dodik je predložio i referendumsko pitanje "Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS-a?".

Kopirati
Drag cursor here to close