Negativna konotacija

Opozvan poziv: Uz Thacija u Beograd neće ni ministar vanjskih poslova BiH

Vijesti / Flash | 20. 04. 2015. u 17:34 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Omladinski odbor za obrazovanje opozvao je danas poziv Hashimu Thaciju za sudjelovanje na konferenciji Europske integracije Zapadnog Balkana: Zajedno možemo bolje, 24. travnja u Beogradu, priopćeno je iz tog odbora.

Iz tog odbora tvrde da su to učinili pod pritiskom i prijetnjama koje su im, kako kažu, upućene prethodnih dana, a koje oni shvaćaju vrlo ozbiljno. Navode da imaju povjerenje da će nadležne institucije svoj posao raditi odgovorno i da će postupati po podnijetim kaznenim prijavama.

"Otkad je u medijima objavljena radna verzija agende trpjeli smo snažne političke pritiske i prijetnje različitih organizacija i pojedinaca u namjeri da do najavljenog susreta ne dođe", navodi se u priopćenju. Tvrde i da razumiju da je prerano za ovakav vid susreta, te da im je žao zbog propuštene prilike da se pošalje jaka poruka o potrebi da zemlje u regiji čvrsto surađuju na putu europskih integracija.

Ideja ovog programa, kako se navodi, bila poticanje multi-perspektivnog pristupa diskusijama o temama koje su od suštinske važnosti za sve zemlje zapadnog Balkana, javlja Tanjug.

"Smatramo da je razmjena iskustava među profesionalcima porijeklom iz regije neophodna jer je preduvjet za bolju integraciju u EU strukture. Do susreta ministara u Beogradu neće doći, ali tijekom predviđenog panela Omladinski veleposlanici pomirenja još jednom će pokazati što je dobar primjer regionalne suradnje - susreli se oni u Beogradu, Skoplju, Sarajevu, Prištini ili negdje u Europi ", stoji u priopćenju.

Navodi se da su pozivnice otkazane i ministrima vanjskih poslova Srbije, BiH i Makedonije. "Odluku da povučemo pozive ministrima donijeli smo nakon višesatnih konzultacija jer se cijela negativna kampanja i konotacija koju je ova konferencija dobila, kosi s našim radom i programima. U istom trenutku, ovo ni na koji način ne utječe na održavanje konferencije koja je mnogo više od pojedinačnih govornika i na kojoj ćemo predstaviti rezultate dosadašnjeg rada ", kažu iz Omladinskog odbora.

Napominju da su trogodišnjeg programa radili s mladim liderima na suočavanju s prošlošću i njenom prevladavanju mirnim putem, te da su tom prilikom isticali značaj nenasilnog rješavanja konflikata i iznimnu vrijednost međusobnog poštovanja, dijaloga i suradnje. To će, kažu, raditi i ubuduće kroz njihove programe, kako bi budući donositelji odluka bili senzibilirani za teme pomirenja i radili na zajedničkom nastupu pred europskim institucijama za boljitak svojih građana jer "zajedno sasvim sigurno možemo bolje i više".

Kopirati
Drag cursor here to close