Savez općina i gradova

Općine dale još jednu šansu Federaciji

Vijesti / Flash | 10. 06. 2015. u 07:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na redovitoj godišnjoj sjednici Saveza općina i gradova Federacije BiH, održanoj u utorak u Neumu, usvojena je deklaracija o nužnosti unaprjeđenja odnosa lokalnih i središnjih razina vlasti u Federacije BiH te o nužnosti daljnjeg jačanja položaja jedinica lokalne samouprave.

Na sjednici je bilo riječi i o već dugo najavljivanoj tužbi protiv Federacije BiH. Istaknuto je kako predstavnici lokalnih jedinica vlasti neće tek tako odustati od spomenute tužbe, ali će pružiti još jednu šansu višim razinama vlasti ne bi li se pronašlo rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

Naime, u posljednje tri godine, prema procjenama Saveza općina i gradova FBiH, jedinice lokalne samouprave ukupno su izgubile više od 40 milijuna maraka zbog aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Novac dobiven od MMF-a troše isključivo više razine vlasti, a u podmirivanje tih obveza uključene su sve razine vlasti, uključujući i općine.

O ovom problemu predstavnici Saveza još nisu razgovarali s predstavnicima vladajuće većine na višim razinama vlasti zbog, kako im je rečeno, novih nesuglasica među strankama vladajuće većine.

Predstavnici jedinica lokalne samouprave istaknuli su kako se odnos viših razina vlasti prema nižim razinama mora promijeniti te da niže razine vlasti moraju sudjelovati u donošenju zakonskih akata čija primjena ima ogroman utjecaj na funkcioniranje jedinica lokalne samouprave, što do sada nije bio slučaj, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close