Stanje pripravnosti

Olujno nevrijeme u Bosni; u Hercegovini redovite mjere za obranu od poplava

Vijesti / Flash | 31. 01. 2015. u 11:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Olujno nevrijeme, praćeno jakim vjetrom, zahvatilo je općine Banovići, Kalesiju i Živinice u petak u u razdoblju između 12.00 i 14.00 sati.

Kako se dodaje u redovnom izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (OCFUCZ) za 30./31.siječanj ove godine do 10.00 sati, jak vjetar čupao je drveće i nanosio štetu plastenicima, krovovima stambenih i drugih objekata i privatnim motornim vozilima.

U Zenici su vatrogasci imali dvije tehničke intervencije u gradu na uklanjanju stabala koja su oborena zbog vjetra.

U Općini Maglaj vatrogasna jedinica imala je jednu tehničku intervenciju na uklanjanju stabla sa puta oborenog zbog vjetra.

U Općini Žepče je vatrogasna jedinica imala jednu tehničku intervenciju na uklanjanju stabla sa puta oborenog zbog vjetra.

Što se tiče vodostaja, u izvještaju se navodi da je vodostaj rijeke Save u laganom opadanju, duž cijelog toka kroz Posavske županije.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 7.00 sati na vodomjernim stanicama iznosila je: Bosanski Brod 461 cm (pripremno stanje), a juče 470 cm; Bosanski Šamac 326 cm (normalno stanje), juče 332 cm; Orašje 577 cm (pripremno stanje), a juče 588 cm.

Po informaciji iz operativnog centra civilne zaštite Općine Stolac, voda za piće se ne treba više prokuhavati.

U Crnićkom polju poplavljena površina obradivog zemljišta jutros iznosi tri hektara.

Ispod naseljenog mjesta Prenj poplavljen je jedan hektar obradivog zemljišta.

Vodostaj rijeke Bregave jutros u 5.00 sati iznosio je 94cm.

Vodostaji rijeka: Neretva-Mostar 514 cm (redovne mjere za obranu od poplava: 850 cm), Trebižat-Humac 341 cm (redovne mjere za obranu od poplava: 280 cm), Krupa - Dračevo 225 cm (redovne mjere za obranu od poplava 300 cm), Bregava-Stolac 94 cm (redovne mjere za obranu od poplava 110 cm) .

U Tuzlanskoj županiji vodostaj na brani HA Modrac u 7.00 sati iznosio je 198,59 m.n.m. Točka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 7.00 sati, razina je niža za jedan cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 30,9 m3/s.

U Županiji Zapadno-hercegovačkoj u Općini Ljubuški jučer je vodostaj na rijeci Mlade-Trebižat, na mjernom mjesto Humac, iznosio 280 cm, a pri ovom vodostaju na snagu stupaju redovne mjere obrane od poplava. Vodostaj u 19.00 na istom mjernom mjestu iznosio je 307 cm sa tendencijom daljnjeg rasta.

Na području Grudskog polja vodostaj i dalje raste sa tendencijom daljnjeg rasta.

HE Peć Mlini od 17.00 sati radi sa upola smanjenim kapacitetom. Zbog obilnih kišnih oborina i poplavljenih podruma vatrogasci su širom županije imali pune ruke posla na ispumpavanju vode.

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojske županije je povišen, u granicama normalnog vodostaja. Visina vodostaja rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici iznosi 275 cm.

Vodostaj rijeka na prostoru Srednjobosanske županije je povišen.

Na području sarajevske županije, nakon sinoćnjeg povećanja vodostaja na rijekama u općini Ilidža, jutros je došlo do prestanka padalina i stagnacije, a zatim i do opadanja vodostaja, što je i dalje trend na svim vodotocima na Ilidži.

U HBŽ-u vodostaji potoka i rijeka su porasli. Nema dojava o ugrožavanju stambenih objekata.

Na području HNŽ-a zbog kvarova na električnoj mreži bez struje su jedan dio Međugorja, jedan dio Rame i naselje Ivanjica.Tijekom dana će se pristupiti otklanjanju kvarova.

Na području HBŽ-a uslijed nevremena dolazilo je do prekida u isporuci el.energije na pojedinim dijelovima županije.

U redovnom izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (OCFUCZ) se navodi da je starija ženska osoba (82 godine) iz sela Čuhovići, koja je u četvrtak pala u komu, sinoć oko 20.00 sati prebačena u bolnicu u Konjicu. Nije bilo moguće izvršiti evakuaciju do bolnice isti dan zbog jakog nevremena praćenog olujnim vjetrom i mećavom. U evakuaciji koja je izvršena jučer sudjelovali su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite na čelu sa direktorom Fahrudinom Solakom, pripadnici Specijalne policije i Služba za održavanje putova, koja je pročistila put do sela.

Kopirati
Drag cursor here to close