Čudo na balkanu

Okrenuta ploča: Radončić je sposoban i energičan

Vijesti / Flash | 19. 10. 2015. u 06:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proces prekompozicije vlasti u BiH početi prvo potpisivanjem sporazuma između SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB), a potom bi trebalo uslijediti uspostavljanje nove vlasti u FBiH, pa u županijama, i tek onda i na razini BiH, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA gostujući u emisiji OBN-a 'Telering' s Matom Đakovićem.

''Dosadašnji dogovor je bio okvirni, to jest da idemo prvo s Federacijom, jer tu imamo glavni problem, zatim sa županijama, te da u roku od dva mjeseca završimo i jedno i drugo. Što se tiče države, tu ćemo vidjeti. Ja ću raditi na tome. Mislim da trebamo imati jednu koherentnu piramidu vlasti u kojoj smo svi prisutni i svi odgovorni, među njima i SBB, ali ne bih htio ništa raditi kroz preglasavanje. Mi moramo, prema mom mišljenju, popraviti odnos Saveza za promjene prema SBB-u i Radončiću, te ih uvjeriti da je to dobro i za njih i za BiH. Ne bih tu ništa radio na silu. Tako da ćemo prvo ćemo krenuti s Federacijom, zatim s onim županijama u kojima bi SBB trebao zamijeniti DF'', rekao je Izetbegović.

Između ostalog, dodao je kako je SBB kredibilan politički partner, a njezin predsjednik Fahrudin Radončić energičan i sposoban političar, te dodao da još nije razgovarano o detaljima zajedničkog nastupa SDA i SBB.

Izetbegović je rekao kako je rekacija naroda, medija, intelektualaca, Islamske zajednice i reisa na približavanje SDA i SBB-a bolja nego što je on mislio.

''Mislio sam da će tu biti neke inercije, nekog kočenja, ali evo u SDA konsenzusima smo donijeli te odluke i mislim da je slično i sa SBB-om. Mislim da se stvari mijenjaju u pozitivnom smjeru jer imati jednu jaku i dobro pozicioniranu stranku na svim razinama parlamenata i skupština, energičnog i snažnog lidera uz sebe, a ne protiv sebe, lidera koji može napraviti problem ili dati jedan jak doprinos, imati ga u u ovoj drugoj funkciji sigurno mijenja ozračje u BiH'', kazao je Izetbegović.

Pojasnio je, prenosi Avaz, kako nema priče o ulasku SNSD-a u državnu vlast, već da se samo mijenja partner u državnoj vlasti, što znači da umjesto DF-a dolazi SBB, ako se napravi takav dogovor sa Savezom za promjene.

 

''Mi smo ove godine osakaćeni, s ovakvom Federalnom vladom i sa relativno dobroradećim Vijećem ministara napravili pomak u svakom pogledu. Reformski pomak, ekonomski pomak i pomak koji do sada nije dovoljno vidljiv. Građani još ne osjećaju 8.000 novozaposlenih, 200 milijuna PDV-a više nego što je planirano, to da je naš kompletan bruto-nacionalni produkt povećan za 4,4 posto...Trendovi i ovi vitalni parametri su pozitivni sa faktički spregom SDA, HDZ-a i Saveza za promjene. Ako u to uđe SBB sa svojim kapacitetom, pa i osobnim liderskim kapacitetom gospodina Radončića, ako ne bude kočnica i opozicija, kao što je bio opozicija Zakonu o radu, ako on bude motor toga umjesto kočnica, onda mi možemo utrostručiti brzinu tih parametara, pa umjesto da imamo 8.000, iduće godine možemo imati i 30.000 novozaposlenih, bruto-nacionalni produkt 15 posto povećan'', rekao je lider SDA dodavši kako se ''može napraviti čudo na Balkanu''.

Kopirati
Drag cursor here to close