Istanbul

Okončana drama u Istanbulu: Napadači ubijeni, tužitelj preminuo

Vijesti / Flash | 31. 03. 2015. u 19:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drama u zgradi suda u Istanbulu, gdje su pripadnici zabranjene radikalne ljevičarske grupe zarobili tužitelja Mehmeta Selima Kiraza, okončana je večeras poslije šest sati neizvjesnosti akcijom specijalaca - dva napadača su ubijena, tužitelj je spašen, ali je teško ranjen.

Dužnosnici su priopćili da je Kiraz odmah prebačen u bolnicu, gdje je na operaciji.

Turski državni tužitelj Mehmet Selim Kiraz, teško ranjen tijekom policijske operacije kojom je u utorak završena njegova otmica, podlegao je ozljedama, objavili su liječnici.

- Državni tužitelj Mehmet Selim Kiraz bio je teško ranjen kada je dopremljen u bolnicu i izgubili smo ga usprkos svim naporima - rekli su liječnici u izjavi za televiziju.

Šef istanbulske policije Selami Altinok je izjavio da se tužitelj "bori za život". On je dodao da su sigurnosne snage pokrenule akciju spašavanja pošto su se iz zgrade suda čuli pucnji, prenosi agencija Reuters.

Prije službene potvrde, na web stranici povezanom s radikalnom ljevičarskom grupom objavljeno je da je taoc ranjen dok su napadači ubijeni. Agencije su, pozivajući se na izjave svjedoka, prenijele da je u zgradi suda u Istanbulu, gdje je u jednom uredu na šestom katu bio zarobljen tužitelj Kiraz, odjeknula eksplozija, kao i da se čula pucnjava.

Nekoliko sati ranije, šef istanbulske policije je izjavio da se pregovara s dvojicom napadača.

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front (DHKP-C) objavila je fotografiju tužitelja sa prislonjenim pištoljem na čelo.

Kiraz istražuje ubojstvo 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo u ožujku prošle godine poslije 269 provedenih dana u komi zbog ozlijeda zadobivenih u sukobu s policijom u masovnim prosvjedima početkom ljeta 2013. godine.

U poslijepodnevnim satima, točnije 15.36 po lokalnom vremenu, istekao je rok koji su napadači dali tužitelju da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubojstva Elvana. Zahtijevali su i javno priznanje preko televizije odgovornih policajaca, kao i oslobađanje ljudi koji su uhićeni zbog sudjelovanja u mitinzima solidarnosti, organiziranim poslije smrti tinejdžera.

Novinar "Hurijeta" je pozvao na mobilni telefon Kiraza, a javio mu se nepoznati muškarac koji mu je rekao da "tužitelj trenutno nije dostupan". Potom je prekinuo vezu, a čulo se da je neka osoba pored njega uzviknula "policija".

U početku je rad u sudnicama nastavljen, ali sat vremena poslije napada televizijske postaje su javile da su sigurnosne snage evakuirale zgradu da bi se "pripremile za pokretanje operacije sa ciljem okončanja krize", navodi list. U trenutku kada su napadači uletjeli u ured tužitelja, nekoliko turskih provincija, među kojima i Istanbul, ostali su bez struje.

Turska agencija Dogan je prenijela izjavu ministra energetike Tanera Jildiza koji je rekao da "nije ispravno povezivati nestanak struje sa incidentom u sudnici".

Zgrada suda je otvorena 2011. godine, a turska vlada ju je predstavila kao "najveću sudnicu u Europi".

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front postoji od 1978. godine. Odgovorna je za više ubojstava i samoubilačkih napada. Turska, SAD i EU je tretiraju kao terorističku grupu, prenijela je Russia Today.

Vjeruje se da je grupa odgovorna za napade na tursku policiju 2001. godine, a 10. rujna iste godine izvela je samoubilački napad u kom su ubijene tri osobe.

DHKP-C, koju u Turskoj, SAD i EU službeno smatraju terorističkom organizacijom, osnovana je 1978. godine kao Revolucionarna ljevica, a naziv je promijenila 1994. godine kada je podijeljena na dvije frakcije.

Grupa ima marksističko-lenjinističku ideologiju, anti-američki i anti-NATO stav i optužuju turski režim da je pod izravnom kontrolom Zapada. Jedna od njihovih lidera Asuman Akča uhićena je 2008. godine pod optužbom da je pripremala atentat na predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je tada bio premijer.

Turska policija je prije tri tjedna upotrebila vodene topove i suzavac protiv nekoliko stotina demonstranata koji su se okupili da bi obilježili godišnjicu smrti Berkina Elvana. Na prosvjedima su se većinom okupili ljevičari koji su uzvikivali "Berkin Elvan je besmrtan", a sukobili su se s policijom u Istanbulu i Ankari.

Berkin Elvan (15) je devet mjeseci bio u komi nakon što ga je policija u lipnju prošle godine pogodila u glavu patronom suzavca tijekom protesta na kojima se slučajno zadesio, pošto je izašao kupiti kruh. Preminuo je 11. ožujka prošle godine, a njegova smrt je pokrenula val prosvjeda.

Kopirati
Drag cursor here to close