Ozbiljna prijetnja

Oko 3.000 džihadista se nalazi u srcu Balkana

Vijesti / Flash | 01. 04. 2015. u 06:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Procjenjuje se da se oko 3.000 selefija nalazi u srcu Balkana, neposredno uz pogranično područje BiH i Hrvatske, ne računajući one koji se već nalaze u ratu u Siriji i Iraku, pišu Nezavisne novine.

Ovaj podatak posebno zabrinjava talijanske vlasti upravo zbog geografske blizine. Prošle tjedan talijanske specijalne jedinice pokrenule su kontraterorističku operaciju pod nazivom "Balkanska veza", čiji je cilj razbijanje islamističke ćelije koja se nalazi na sjeveru Italije, prenosi "Breitbart News Network".

"Italija budno prati događanja u BiH", kaže Ruggero Corrias , talijanski veleposlanik u BiH.

"Kada govorimo o prijetnji stranih džihadista, BiH nije izuzetak", kaže Corrias i dodaje: "Geografska blizina, krhka vladavina prava te duboka ekonomska kriza su elementi zbog kojih moramo biti na oprezu u BiH", rekao je Korijas.

"Breitbart" navodi i primjer sela Ošve, koje se nalazi u brdima središnje Bosne. Hamdo Fojnica, čiji je sin Emrah poginuo u Iraku, o svemu ovome kaže: "Nisam sretan što sam izgubio sina, ali je njegova smrt volja Alaha. Grozno je izgubiti dijete, ali ako Alah odluči da i njegova dva brata treba da odu u Siriju, ne mogu reći ne."

U Gornjoj Maoči, još jednom selefijskom utočištu u BiH, u veljači se vijorila zastava Islamske države, koja je ubrzo nestala.

U ovom selu nalaze se sljedbenici Nusreta Imamovića, jednog od onih koji su etiketirani kao "globalni terorist" i koji se nalazi na listi SAD. Gornja Maoča je ujedno i mjesto odakle je Mevlid Jašarević krenuo u pohod na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu. On je u međuvremenu osuđen na 18 godina zatvora.

"Ti ljudi najavljuju da će osvojiti Rim i vrlo je moguće da hoće", kaže Esad Hećimović, novinar i ekspert za islamski ekstremizam, koji dodaje:"Ne shvaćate da je stvarna opasnost bliža od Libije. Prijetnja se ne odnosi samo na BiH, već i na Italiju i cijelu Europu", kaže on.

Područje Velike Kladuše u zapadnoj BiH je još jedno utočište ekstremista. Tu je propovijedao islamist Bilal Bosnić, koji se od prošlog rujnanalazi u zatvoru zbog poticanja i regrutiranja na džihad.

Nedaleko od Bosnićeve kuće nalazi se zabačeno mjesto Bosanska Bojna, gdje je Bosnić kupio zemljište da bi izgradio selefijski centar za molitvu. Prema navodima tužilaštva u Sarajevu, u protekla dvije godine Bosnić je primio više od 200.000 dolara od misterioznog donatora iz Katara, pišu Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close