Čović

Ohrabriti Europu da vjeruju u ono što vlasti u BiH rade

Vijesti / Flash | 24. 08. 2015. u 10:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Konačno je bilo vrijeme da Bosna i Hercegovina na vjerodostojan način predstavljena ide na važan skup kao što je ovaj 26., odnosno 27. kolovoza u Beču o Zapadnom Balkanu'', rekao je u intervjuu za Anadoliju Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, koji će u Beču predstaviti visokoj predstavnici Federici Mogherini i tajniku Johanesu Hahnu plan dinamike kretanja BiH na putu k EU i otvoriti potpuno nova poglavlja o kojima treba razgovarati.

BiH kao središte stabilnosti

"Uvjeren sam da BiH mora imati svoje središnje mjesto na tim događanjima u Beču. Sada je daleko od toga, moram biti iskren. Uvjeren sam da naši predstavnici, koji će zastupati BiH tamo, i Parlamenta i Vijeća ministara, će imati dovoljno argumenata nakon aktivnosti u ovih mjesec dana da predstave BiH kao sjedište ili središte stabilnosti čitavog ovog područja, a onda bi to značilo da budemo i središte svih investicijskih zahvata koji će se dešavati u ovom području. Istini za volju, kada sam bio posljednji put u Bruxellesu, razgovarali smo i s tajnikom Hahnom oko Jadransko-jonskog koridora, prometnica, infrastrukture kako cestovne i prometne tako i energetske, i puno drugih stvari", naveo je Čović.

Naglasio je kako je uvjeren da će u rujnu BiH moći razgovarati o novim projektima. Na neki način želi se, kaže Čović, "sinkronizirati ono što mi radimo i očekujemo od prijatelja da ovoj nered kojeg imamo, institucionalni i svaki drugi u BiH, pomanjkanja sredstava, pomanjkanja investicijskih aktivnosti, na neki način nadomjestimo upravo dinamikom razgovora".

"Nakon Beča i ovih razgovora u BiH, mi ćemo nastojati da bar jednom u mjesec dana ili dva imamo na najvišoj razini komunikaciju s predstavnicima Bruxellesa", istakao je Čović. Međutim, dodao je kako "nijedan projekt o kojem se razgovara u BiH nema svoje mjesto i interes ako nije međudržavni, vezan prekogranično, bez obzira na to je li u pitanju infrastruktura, prometna, energetska ili bilo koja druga oblast".

Slobodniji prema BiH

U razgovorima s visokom predstavnicom Mogherini i tajnikom Hanom cilj je, navodi Čović, na neki način ih ohrabriti da budu još slobodniji prema BiH i da vjeruju u ono što vlasti u BiH rade "jer sada imamo argumente za tako nešto".

"Prije mjesec i nešto više dana smo im obećali neke stvari i potpuno smo ih završili. Ostalo je još malo stvari koje bismo mi trebali uraditi da bismo mogli kredibilno aplicirati kada je u pitanju EU. Želim kroz ovaj razgovor u Beču da to preciziramo: da više nemamo dvojbi, da znamo da trebamo povući još dva-tri koraka, koliko god da su velika ili mala i da to možemo preuzeti na sebe. Mogu kao sugovornik kazati da ću to prenijeti svojim kolegama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i Predsjedništvu, da mi preuzimamo obvezu. Ako bi mene sada pitali, obzirom da znam većinu tih mikorstvari koje trebamo uraditi, ne vidim niti jedne zapreke da mi već u prvom kvartalu naredne godine ne apliciramo za članstvo u EU", kazao je Čović.

Rekao je kako ima osjećaj da se lagano stvara klima da Jadransko-jonski koridor ima jedno potpuno uporište da prolazi kroz BiH, tih stotinjak kilometara od Počitelja do granice s Crnom Gorom.

Točka u Počitelju

''On je preznačajan. To je povezivanje BiH s ostatkom svijeta, i Istoka i Zapada", navodi Čović te naglašava da EU polaže jako puno u Jadransko-jonski koridor i prometni i energetski. Smatra kako bi bilo "krajnje neodgovorno na neki način biti pasivan kada se o tome razgovara". I sam je, navodi, nedavno s predstavnicima izvršne vlasti u Hrvatskoj o tome razgovarao.

"To ćemo morati iskomunicirati, prije svega, s Hrvatskom. Bitno je da mi u ovom trenutku znamo što želimo, da kod nas nema dvojbi koje su to dodirne točke. Dodirna točka s Crnom Gorom već postoji jasno definirana, a mi želimo da to bude Počitelj s naše strane, tako da koridor koji sada od Međugorja vodi k Počitelju, s jedne strane ide kao Koridor 5c i sjeverno prema Sarajevu, odnosno Mostaru prije toga. S druge strane južno da ide kao Jadransko-jonski koridor. Mislim da je to nešto što će svi podržati'', rekao je, između ostalog, Čović Anadoliji.

Što se tiče izmjena Ustava BiH to je, ocijenio je Čović, prezahtjevno, a u ovom trenutku se to ne traži. Navodi će u ovom trenutku biti dovoljno da BiH krene ka izmjenama Izbornog zakona na jesen i da kroz tu raspravu pošalje vrlo jasnu poruku o onome što slijedi.

Kopirati
Drag cursor here to close