Sjeverna Koreja

Odvojiti humanitarna od političkih pitanja

Vijesti / Flash | 19. 05. 2015. u 08:58 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moon pozvao je Sjevernu Koreju da izbjegava bilo kakve akcije koje bi mogle dovesti do vojne eskalacije i ukazao na potrebu da se humanitarna politika prema Pjongjangu odvoji od političkih pitanja.

"Ukoliko budu nastavljene aktivnosti Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK), mogli bismo vidjeti još veću trku u naoružanju i veće tenzije širom ove regije", upozorio je Ban na Konferenciji azijskog liderstva, u južnokorejskoj prijestolnici.

Ban Ki Moon je istaknuo da je podijeljeni Korejski poluotok i dalje jedno od najopasnijih svjetskih kritičnih točaka, prenijela je agencija AFP.

"Ohrabrujem DPRK da poduzmu korake potrebne da se spriječi eskalacija i da se omogući povratak na multilateralne pregovore i angažiranje, uključujući poštovanje svih relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Ban Ki Moon.
U svom obraćanju na konferenciji, on je također istaknuo potrebu da se odvoji humanitarna politika od političkih pitanja, s posebnim osvrtom na stradanja neuhranjene djece u Sjevernoj Koreji.

Ured UN-a u Sjevernoj Koreji je ukazao na hitne humanitarne potrebe u toj zemlji, naveo je Ban Ki Moon i dodao da je alarmantno velik broj djece koja zaostaju u razvoju.

"Životi su u pitanju. Bez pomoći, ta djeca će imati trajne posljedice", ukazao je Ban Ki Moon na konferenciji u Seulu.

Konferencija azijskog liderstva je godišnja međunarodna konferencija koja se od 2005. održava u Seulu i bavi se važnim pitanjima u Aziji i svijetu uopće.

Kopirati
Drag cursor here to close